22-02-2007, 14:25
|
#9
|
|
Daha önceki birkaç yazımda da belirttiğim üzere, yargılama olarak ifade ettiğimiz şey kuralların (hukukun) somut olaya uygulanmasıdır. Hukukun uygulanması ise, soyut ve objektif kuralların, somut ve subjektif durumlara uyarlanmasıdır. Şunu unutmamak gerekir ki, somut ve subjektif durumlar her zaman birbirinden farklıdır. Bu nedenle somut olayın özellikleri tam olarak bilinmeden verilecek cevaplar sizi yanlış yola sevk edebilir. Bu nedenle verdiğim cevaplarda bu düşünceden hareket ettiğimden ister istemez soyut kalmaktadır.
Size verdiğim cevapta belirttiğim üzere, taşıma sözleşmelerine uygulanacak mevzuat hükümlerinde, taşımanın türlerine (Kara, hava, deniz, demiryolu ve posta) göre farklı hükümler bulunmaktadır. Ayrıca işin içine bir de yabancılık unsuru girdiğinde uygulanacak hükümler daha da farklı olacaktır. Sorunuzdan taşımanın hangi tür taşıtla yapıldığı konusunda bir açıklık yok (Bununla birlikte karayolu ile yapıldığı izlenimini veriyor).
Bu nedenle ilk yapılması gereken, taşımada hangi tür taşıtın kullanıldığının belirlenmesi ve akabinde hangi hükümlerin uygulanacağının tespit edilmesidir. Bu tespiti yaparken elinizdeki belgeden yararlanabilirsiniz.
Bununla birlikte size yine konuyla ilgili soyut kuralları belirtiyorum. Siz bunları somut olaya uygulayarak sorununuzu çözebilirsiniz. Kural olarak taşıma sözleşmelerinde, taşıyıcının sorumluluğu sınırlıdır. Bu çerçevede birkaç örnek vermek gerekirse, yapılan taşıma yurtdışı bir taşıma olduğundan, tazminat sınırı Varşova Sözleşmesi’nde (Hava) Kilogram başına 17 ÖÇH, CMR (Karayolu) Kilogram başına 8,33 ÖÇH ve Alman Ticaret Kanunu hükümlerine göre deniz taşımada Kilogram başına 2,5 ÖÇH’dir, Türk Ticaret Kanunu ise piyasa değeriyle sınırlandırma yapmıştır (Bkz. TTK m. 785, 1112 ve 1113).
ÖÇH (SDR) = Özel Çekme Hakkının değeri bu gün için
SDR/USD 1 ÖZEL ÇEKME HAKKI (SDR) 1.49949 ABD DOLARISDR/TRY 1 ÖZEL ÇEKME HAKKI (SDR) 2.0765 YENİ TÜRK LİRASI
ÖÇH’nin günlük değerlerine Merkez Bankasının Sitesinden ulaşabilirsiniz (http://www.tcmb.gov.tr/
Tazminat sınırlarının hangi hallerde uygulanmayacağına ilişkin olarak ise, Legal Dergilerinde yayınlanmış olan makalelerime bakabilirsiniz
|