Mesajı Okuyun
Old 01-04-2013, 13:10   #4
Av. Özge Çavuş

Alıntı:
Yazan olgu
İş yerinin çalışma alanının etkisi olurmu emin değilim ancak bazı Yargıtay kararları 3. kişinin fiilinin iş kazalarında illiyet bağını keseceğine ilişkin.

Somut olayda iş yerine silahla saldırı yapılması dürüstlük kuralı ve hayatın olağan akışı kapsamında beklenebilecek veya öngörülebilecek bir durum olmadığından işverenin bundan dolayı önlem almaması sebebiyle sorumlu tutulabieceğini pek düşünmüyorum.

Bahsettiğiniz Yargıtay kararlarını görmeden söylüyorum, 3. kişinin illiyet bağını kesmesi olgusu, örneğin bu olayda ölen işçinin kan davalısının gelip onu işyerinde vurması gibi bir şey olsa söz konusu olabilir. Bu olayda işçiden bağımsız insanlar gelip işyerine silahlı saldırıda bulunmuşlar.

Hayatın olağan akışı ve dürüstlük kuralı için de şunu söyleyebilirim, bu olgu özellikle iş kazalarında çok geniş yorumlanıyor. Bir belediyede iş makinasını bir yerden başka bir yere götürmekle görevli bir işçinin sigara almak için markete uğradığı sırada iş makinasının kendi kendine rampada aşağı kayması üzerine, işçinin iş makinasının arkasına geçerek kendi kuvveti ile durdurmaya çalışıp ölmesini iş kazası olarak mahkeme niteledi, Yargıtay da onadı. İşverenin işçiye "bak evladım sen superman değilsin, koca makinayı kendi kuvvetinle durduramazsın, öyle bir şey olursa sakın arkasına geçip durdurmaya çalışma" uyarısını yapmadığı için işveren de kusurlu bulundu.