Mesajı Okuyun
Old 22-02-2007, 10:41   #6
Seyda

 
Varsayılan Bir HGK kararı daha :)

T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu

E:1971/261
K:1974/1050
T:04.10.1974



DAVA : Taraflar aras
ındaKi iPotek hakkının tapuya tescili davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Anamur Asliye Hukuk Mahkemesince davanın kadulüne dair verilen 29.11.1968 gün ve 1968/547 sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine, 1. Hukuk Dairesinin 11.7.1969 gün ve 2382/4544 sayılı ilamiyle, davalı Kızılay derneğinin kamu yararına calışan derneklerden olup, çalışmalarını yürütebilmek için binaya ihtiyacı olacağını, kanuni ipoteğin bu hizmetin sürekli olarak yapılmasını önliyeceği, Kızılay'ın hizmet binasına ihtiyacı olduğu gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda mahkemece önceki kararda direnilmiştir. Temyiz eden: Davalı Dernek vekili avukat A.G.

Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnmeyi kapsayan son hükmün süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:

KARAR : İcra ve İflas Kanunu'nun 82. maddesinin 1 sayılı bendine göre "Devlet Malları ile mahsus kalanlarında
haczi caiz olmadığı gösterilen mallar" haczolunamaz. Olayda mahkeme ile özel daire arasındaki uyuşmazlık Kızılay'ın mallarının haczolunabilip olunamıyacağı yönüne ilişkin bulunmaktadır.

Kızılay hukuki nitelikçe Dernekler Kanunu'na tabi kazanç ve paylaşma gayesi gütmeyen bir özel hukuk tüzel kişisidir. Özel hukuk tüzel kişilerinin
mallarının Devlet Mallarından sayılması olanaksızdır. Bir derneğe mevzuata uygun olarak kamu yararına çalışan dernek niteliği verilmesi de bu konuda herhangi bir değişiklik meydana getirmez. Diğer taraftan özel bir kanunla da İcra ve İflas Kanununun 82. maddesinde öngörüldüğü biçimde, Kızılay'ın mallarının haczedilemiyeceği yolunda bir kural da konulmamıştır. Bu nedenlerle mahkemenin direnme kararı yerinde görüldüğünden diğer yönler incelenmesi için dosyanın özel daireye gönderilmesi gerekir.

SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle direnme uygun bulunduğundan bu yöne ilişkin temyiz itirazlarının reddi ile diğer yönlerin incelenmesi için dosyanın 14. Hukuk Dairesine gönderilmesine 4.10.1974 gününde oyçokluğu ile karar verildi.