26-03-2013, 16:45
|
|
|
İ.İ.k M.40
Sayın Meslektaşlarım,
İlamlı bir takip neticesi borçlu borç tutarını ödüyor. Ancak ben bozma beklediğimden dosyadan parayı özellikle çekmedim. Bozmadan sonra da karşı tarafı arayıp parayı çekmediğimi, icra dosyasından İ.İ.K. 40 madde uyarınca geri isteyebileceğini bildirdim.
Buna rağmen, bugün elime ilamsız takiplerde ödeme emri ulaştı. Borçlu, dosyaya ödeme yaptığı makbuza dayanarak ilamsız takip başlatmış.
Araştırdığım kadarı ile Yargıtayın bu konuda farklı görüşleri var. Yargıtay 3. H.D, İ.İ.K. 40 maddenin emredici olmadığını, sebepsiz zenginleşme hükümlerine dayanarak icra takibi ya da dava açılabileceğini bildiriyor. Yargıtay 4. H.D ise İ.İ.K 40 varken icra takibi veya davada hukuki yarar yok diyor.
Benim olayımda, para tarafımca da çekilmediğine göre, sebepsiz zenginleşme gerçekleşmiş olmayacaktır kaldı ki, karşı taraf dosyada para dururken ilamsız takibe geçtiğinden hukuki yararın da olmayacağı kanaatindeyim.Bu nedenle itiraz etmek istiyorum ancak muhtemel bir itirazın iptali davasında da İcra İnkar Tazminatı ile karşılaşma endişem bulunuyor.
Sizin görüşlerinizi alabilir miyim? Teşekkürler.
|