|
|
|
|
Müvekkil 2009 yılında konut kredisi çekerek 2500 TL dosya masrafı ödüyor. daha sonra 2010 yılında krediyi yapılandırmaya gidiyor ve yeniden 1200 TL dosya masrafı alınıyor. Şimdi sorun şu: tüketici mahkemesinden bu her iki dosya masrafı toplamı olan 3700 TL yi isteyebiliyor muyuz? Bulduğum yargıtay kararlarının hiçbirinde her ikisi birarada yok. ya sadece dosya masrafı stenmiş ya da yeniden yapılandırma masrafı. Cevap veren tüm meslektaşlarıma şimdiden teşekkür ederim.
|
|
 |
|
 |
|
Sayın Avukatım, 13. Hukuk Dairesinin bahsetmiş olduğunuz uyuşmazlıklarla ilgili vermiş olduğu her iki kararda da aslında içerik olarak 'dosya masrafı' temalıdır. Yani 10.02.2011 tarihinde ve 2011/1870 kararıyla 13.Hukuk Dairesi 'Sözleşmede açık bir hüküm bulunmadığı halde banka tarafından ‘masraf, komisyon veya ne ad altında olursa olsun’ tüketiciden müzakere edilmeden alınan ücretlerin hukuka uygun olmadığına hükmetmiş. %2 Yapılandırma komisyonu, erken ödeme vb.(nederseniz deyin) 15.12.2011 tarihli ve 2011/19204 kararında da 'Borç yapılandırmasını kabul eden bankanın erken ödeme komisyonu adı altında ve plan değişikliği adı altında yeniden ücret talep etmesi usul ve yasaya aykırıdır.' diyerek tüketiciyle müzakere edilmeden alınan ücretlerin ne ad altında olursa olsun haksız şart olduğuna hükmetmiştir.
Ben de bir raportör olarak bu tür uyuşmazlıklarda her iki kararı da kullanarak tüketici lehine kararlar veriyorum. O sebeple her iki ücreti de ilgili Yargıtay kararları gereği istemeniz gerekir.