Mesajı Okuyun
Old 22-03-2013, 16:27   #56
Av.Selim Balku

Alıntı:
Yazan Avukat Tekin
Sayın Balku ben ise baştan beri hiçbir zaman ortada Avukatlık Yasasına aykırı bir durum olduğunu düşünmedim. Bir çok mesajımda da belirtmiş olduğum gibi benim asıl çekincem hep meslek etiği açısından oldu.
A.K. m.48 bu tarz bir oluşumu yasaklama saiki gütmüyor bence.

Hukuki açıdan yorum farkı sebebiyle ayrılıyoruz.

Etik açıdan baktığımda açıkçası öyle abartılacak gayri ahlaki bir durum yok, tarafların tümü avukat, bu işten faydalananlar öz itibari ile müvekkil olsa dahi avukatın menfaatine zira başka şehire giderek daha fazla masraf yapacağına, daha az masrafla güvenli (?) bir şekilde işini görüyor. Bağlantıyı yapmak için de emek sarfedilip risk alınıyorsa bunun bir bedeli olabilir. (işin etik tarafında çok değilim)

Hatta tevkil edilen avukatın bu işi gönüllü yapmasını beklemek de ne kadar etik o da ayrı bir tartışma konusudur. Zira ücretsiz iş almamız gerektiğini sürekli vurguluyoruz.

Ancak sizi açınızdan değerlendirdiğimde, nihayetinde yasanın yasak koyarak aradığı aracılık işi, yapmak istedğiniz iş olduğunu düşünüyorum. Burada bağlantı yaptığınız kişiler aslında avukatlar değil, vatandaş ve avukattır, nihayetinde vekil müvekillini temsilen tevkil veriyor, sizde aracılık işinden para alırsanız aslında avukatın müvekkilden aldığı paranın bir kısmını almış oluyorsunuz.

Eleştirim ise şudur; bu işin gönüllü de yapabileceğini sonradan eklediniz ve görüşler değişti, oysa sitenizi okuduğumda (nasıl çalışır bölümü) bunun bir ek seçenek olarak sunuyorsunuz, pratikte aracılık işi genel itibari ile ücrete tabi ve aracılık işllemi aslında devam ediyor. Eş sonuçla; seçenekler arasına gönüllük eklentisinin sunulmasıyla yasal engeli bence aşmış olmuyorsunuz.

Sonuç; yasaya engel bir durum olduğunu düşünmüyorsanız ve hatta buna ilişkin cevaz aldığını düşünüyorsanız (ki bence İstanbul Barosunun yazısı engel hali olduğunu belirtiyor) yolunuza devam etmelisiniz. Ben sizin gibi düşünüp, (işin hukuki olduğunu) bu yol aklıma gelseydi ve bu işlerden biraz anlasaydım, işin etik tarafını çok önemsemeden, terddütsüz yola devam ederdim.

Saygılar...