Konu: Doğum İzni
Mesajı Okuyun
Old 20-03-2013, 09:09   #2
Adli Tip

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan aedilis
İşçi ,işveren nezdinde 3 yılı aşkın bir süre çalışmıştır. Daha sonra ise gebelik sebebiyle işvereninden doğumdan önce 8 hafta ve sonrasında 8 hafta olmak üzere doğum izni alır.Doğum izninin bitmesine müteakip kendisine talebi üzerine 6 aylık ücretsiz izinde verilir.6 aylık ücretsiz izin süresi bittikten sonra ise kendisine işvereni tarafından süt izni de verilir.Ancak bu izin kendisine 1,5 ay olmak üzere toplu olarak kullandırılır.İşçi bu sürenin de bitiminden sonra 3 iş günü devamsızlık yaptığı gerekçesiyle işçinin iş akdi işverenince ''Devamsızlık sebebiyle Haklı Sebeple Feshedilir''.

Şimdi mevzuatta,
İş Kanun 25/I-a bendine göre doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17 nci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar. Doğum ve gebelik hallerinde bu süre 74 üncü maddedeki sürenin bitiminde başlar.

Yani kanuna göre işverenin bildirimsiz iş sözleşmesini feshi hakkı 8 hafta(bildirim süresi)+6 hafta olmak üzere =Doğum izninin bitmesine müteakip 14 hafta sonra doğacaktır.Bu süre içinde iş akdi askıda olacaktır.

Yine İş K md 25'de bu sürelerin 74.maddedeki sürenin(ki anılan maddede doğum izni+ücretsiz izin+süt izni gibi farklı süreler düzenlendiği halde süreler yerine süre kelimesi kullanılmıştır) bitiminde başlayacağı da belirtilmiştir.

Bu çerçevede işçinin 6 aylık ücretsiz izin bitiminden sonra 14 hafta daha işçinin iş sözleşmesinin askıda kaldığı ve askıdayken işçinin iş görme , işverenin de ücret ödeme edimini yerine getirmesinin beklenemeyeceği ,dolayısıyla iş sözleşmesinin askıdayken devamsızlık sebebiyle feshedilemeyeceği savunula bilinir mi ?

Elbette her görüş savunulabilir...
Ben de kendi görüşümü savunayım örneğin:

İşçinin işverenden aldığı bir izin yoksa (ya da aldığı izinler bittiyse) ve işçi devamsızlık yapmışsa, ve bu devamsızlığının haklı bir nedeni yoksa;ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi fesih nedenidir.

Burda şunu da atlamamak gerekir: işçinin izne hak kazanmasından ziyade, işverenin o izni vermesi önemlidir. Hakkı olan izni işvereninden alamayan işçi, iş sözleşmesini haklı nedenle feshedibilir, ancak haklı bir devamsızlık yapamaz.