Mesajı Okuyun
Old 15-03-2013, 11:23   #5
Av. N. İpek

Ben de diğer meslektaşlarıma katılıyorum. Yazdıklarınızdan bir şey anlamak çok zor.

Olaya gelince;

Basit yaralama diyorsunuz. Evet TCK 86/2 BTM ile giderilebilir bir yaralamadır ve şikayete tabidir. Eşe karşı işlenmiş olması, yaralamayı şikayete tabi suç olmaktan çıkarıp resen kovuşturulan bir suç haline getirir. Bu durumda diğer eş şikayetinden vazgeçmiş olsa dahi dava düşmez. Burada herhangi bir sorun yok gibi.

"5 yıl ertelenmiş para cezası" dediğiniz kısımda sanık hakkında Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması müessesesi uygulandığı kısımdır. CMK 231. maddesini incelediğinizde HAGB'nin uygulama şartlarını göreceksiniz. HAGB, itirazı kabil bir karardır. Yalnız sizin yazdığınız gibi "beyanla durum değişikliği" söz konusu olamaz. İtiraz halinde yetkili merci sadece HAGB şartlarının oluşup oluşmadığını inceler; esasa ilişkin bir inceleme yapamaz.

Ancak 5 yıllık denetim süresi içinde sanık kasten yeni bir suç işlerse, açıklanması geriye bırakılan bu hüküm de (3000 TL adli para cezası) açıklanır. Hüküm açıklandığı tarihten itibaren de temyiz edebilirsiniz. Bilindiği üzere hapis cezasından çevrili adli para cezaları, miktarına bakılmaksızın, temyize tabidir. Bu aşamada tüm söylemek istediklerinizin nedenlerini, ilgili maddelerini ve konuya ilişkin Yargıtay kararlarını ekleyerek temyiz edebilirsiniz.