Mesajı Okuyun
Old 13-03-2013, 14:56   #1
guvenm

Varsayılan 10 yılı geçen işyeri kira sözleşmesinin feshi

Değerli Türk Hukuk Sitesi üyeleri merhabalar,

Bir süredir araştırdığım ancak içinden çıkamadığım bir durumu sizlerle paylaşmak ve fikirlerinizi almak istiyorum.

Müvekkil 2002 tarihinde 1 yıllık kira sözleşmesi yaparak 3 iş yerini kiracıya kiralamış. Her sene müvekkilin gönderdiği ihtarnamelerle kira bedelleri Üfe oranına göre artırılarak bugüne kadar devam etmiş. Bu süre zarfında kiracı müvekkilin yazılı rızası olmadan 3 işyerini birleştirerek tek işyeri haline getirmiş o şekilde birkaç yıldır kullanıyor.

Şimdi ise müvekkil bu kiracıyı çıkarmak istiyor. Kira Sözleşmesinde tarafların kira döneminin bitiminden 1 ay önce yazılı ihbar yapmak suretiyle sözleşmeyi feshedebileceklerine dair hüküm var. Yeni Borçlar Kanunu uyarınca bu maddeye dayanarak kira döneminin bitiminden 1 ay önce yazılı bildirimde bulunarak sözleşmeyi feshedebilir miyiz? Yoksa BK 347'deki bildirim maddesine mi dayanmam gerekiyor? Zira dava yolu ile olan maddelerin hiçbiri olayımızda yok.

Ayrıca BK 347'yi uygulamam gerekirse de 1. fıkranın son cümlesine mi dayanmam lazım yoksa 2. fıkrasına mı dayanmam lazım tereddüde düştüm. Çünkü kira sözleşmesi 2002 yılında 1 yıllık yapılmış ama 10 yılı aşkın süredir kira ilişkisi devam etmekte. Dolayısıyla BK 347/1 son cümlesi kapsamına mı giriyor yoksa BK 347/2 kapsamında belirsiz süreli kira sözleşmesine mi giriyor ayıramadım.

Yardımcı olursanız çok sevinirim.