05-03-2013, 14:26
|
|
|
İdare aleyhine mobbing, yetkili mahkeme ?
Öncelikle forumda sorularımızı yanıtlayan, yorumda bulunan, gerektiğinde ikaz eden tüm meslektaşlarıma teşekkür ederim. Zira herhangi bir bedel, menfaat beklemeksizin biz genç avukatların ya da hukukçuların sorunlarını çözmeniz bizim için büyük bir lütuftur.
Çözmekte aciz kaldığım husus kısaca şudur;
müvekkilim X ilçe milli eğitim müdürlüğüne bağlı olarak bir lisede müdür yardımcısı olarak görev yapmakta. İlçe milli eğitim müdürü, müvekkilimin beyanına göre kişisel duygularını ön plana alarak müvekkil hakkında asılsız iddialarla birkaç disiplin soruşturması başlatıyor. Yine müvekkilin beyanına göre ceza almasına imkan olmamasına rağmen öç almak saıkiyle (geçmişten gelen bir husumet dolasıyla) müvekkilin tecziyesine karar veriyor. Müvekkil il disiplin kuruluna itiraz ediyor ve cezalar iptal ediliyor. Bütün bunların yanı sıra ilçe milli eğitim müdürü mobbing diye tabir edilen sistematik bir psikolojik baskı ile müvekkili sürekli olarak taciz ediyor(muş). Müvekkil bu konuda tazminat davası açmak istiyor.
Karar veremediğim konu ise bu noktada gerek haksız soruşturma ve tecziye sebebiyle ve buna ek olarak mobbing iddiasıyla açılacak tazminat davasında davalı kaymakamlık, yetkili mahkeme de asliye hukuk mahkemesi mi olur ? Naçizane ile etapta idari yargıda tazminat davası açılmasının uygun olabileceğini düşünürken birkaç avukat dostum asliye hukuk mahkemesinde kaymakamlığa karşı dava açmamın daha mantıklı olacağını belirttiler.
Bu konuda gerek içtihat gerekse tavsiyelerinize ihtiyaç duyuyorum.
Şimdiden katkıda bulunan herkese teşekkür ederim.
|