Mesajı Okuyun
Old 05-03-2013, 09:40   #10
üye16777

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan üye30988
Merhabalar ,
Belki bir pişmanlık belki karamsarlık belki önyargılı olmak diyebilirsiniz ama durum şu ki; hukuk fakültesi tercih ettiğim için pişmanım.
Ben 3. sınıfı bitirdim.4. sınıfa geçtim.Yazları bir avukatın yanında çalışıyorum.İzlenimlerim beni cidden korkutuyor.İkileme düşüyorum.Avukatlık yapayım desem, avukatlık çevre işidir.Ne kadar iyi hukukçu olursan ol, çevren yoksa hukukçu olduğun sana bir şey kazandırmayacak.Ekonomik olarak zorlu bir hayat geçireceksin.Öyle ki işçi avukatların aldığı maaşlar komik rakamlar.Söz gelimi bizim büroda 2000-2500 TL'ye çalışıyorlar.Ailem öyle çok tanınmış bir aile değil ki onlarında o derece bir çevresi olsun ve bende onlardan yararlanayım.Biz Anadolu da hayatını idame ettiren makul insanlarız.Bizi okutmak için çabaladılar.Ben de emek verdim çalıştım.İyi bir bölüm seçtiğimi hayatımı daha rahat geçireceğimi ekonomik olarak zorluk çekmeyeceğimi düşündüm.Ailemde öyle düşündü.Zira onlar yoksulluk içinde büyüdüklerinden bizim yoksulluk çekmememizi istediler hep.O yüzden bize hep ''okuyun'' dediler.Biz de öyle yaptık.Ama duruma bakıyorum da avukatlık mesleğinde ekonomik olarak rahat edebilmek için çevre şart.E maalesef o da bizde yok.Olsa belki de okumazdım.Neyse ..

Hakim-Savcı olayım desem mülakat sıkıntısı var.Referansımız yok maalesef.Hakim - Savcı olsam bile cidden dosya yükleri çok fazla.Ve maaşları da o kadar yüksek değil.Yüksek değil çünkü; sen düzensiz bir hayata evet diyorsun, çoğu imkandan geri kalıyorsun,atama sıkıntısı var, işte bunlara rağmen o maaşların az olduğunu düşünüyorum.Tabi bugün deseler ki hakim savcı oldun.Tabi ki eyvallah derim,bakmayın mızmızlanmama.Ama dedim ya bizi yapmazlar.Çünkü biz geride kalan makul insanlarız.Suçumuz sıradan olmak ve bir yerlerde sırtımızı sıvazlayacak bir dayımızın olmaması !

Bu yazıyı neden yazdım bilmiyorum ama hayal kırıklığına uğradım ve soğudum resmen.Arkadaşım İngilizce işletme okudu.Stajyerken 1200 TL maaş alıyor.Bizim bürodaki stajyerlere 500 TL+Yemek+Yol veriliyor. Aramızda ki farkı söyleyeyim.Ben tercih yaparken Türkiye de ilk 5000 deydim.O ise ilk 15.000 de.
Saygılar.

Değerli meslektaşım, yazdıklarınızda çok haklısınız. Ancak birçok meslekten daha fazla güçlü olmak zorundayız. Çünkü avukat adam yalnız adamdır. Bir avukatın(özellikle genç avukatın) en büyük düşmanı ise ne yazık ki çoğunlukla kendi meslektaşı oluyor. 2013'ün özeti ne yazık ki bu... Ancak yılmak yok, çünkü avukatlık mücadelenin, baş kaldırının mesleğidir....

Rekabet ise her geçen gün daha fazla artıyor... Her geçen gün örneğin meslektaşının işini engellemek adına büroda bilgisayarına kahve dökmek gibi girişimleri daha fazla duyuyoruz(bunu bana görüşmeye gittiğim bir İK'cı anlatmıştı)... Komik değil mi?? Hukuk fakülteleri(nitelik açısından daha doğru ifadeyle paralı sertifika programları) seri üretime geçti ne yazık ki... Hukuk şu anda ilk 5000'in işi değil... Bu sayının artması ise piyasayı(meslek açısından değil maaş açısından bu kelimeyi kullanıyorum) düşürüyor... İşyerine BMW ile gidip 1.750-TL maaş alan kimseler tanıyorum. Ki eleştirmiyorum, ihtiyacı yok mesela paraya 1.500 de olsa evet diyor, tecrübe edineyim düşüncesiyle... Amaç farklı... Mesela, görüşmeye gittiğim, 30 küsür avukatın çalıştığı, çalışanından iyi bir yabancı dil, belki yurtdışında yüksek lisans isteyen bir büro 2.000-TL teklif ediyor... (20.000-TL'ye ferrari almayı herhes ister) Bu nitelikleri sağlamak ise orta halli bir aileden gelen bir kimse için zor, devamında ise bu paraya aileden yardım almadan İstanbul'da yaşamak ve çalışmak zor... Demek istediğimi anladınız sanırım... Ama bence gerçekçi bir ifadeyle (daha kurumsal bürolarda) İstanbul açısından, başlangıç ücreti 2.250-3.500-TL arasında değişiyor... 3.500-TL'ye yaklaşmanız, çok iyi yabancı dil bilmenize (+100 TOEFL IBT), hatta yurtdışında yüksek lisans yapmanıza ve birleşme/devralma üzerine yoğunlaşan ve belki yabancı ortağı olan bürolarda çalışma şansını bulmanıza bağlı... Tabi buralarda da mesai kavramını unutmanız (bazı günler eve sadece bir duş alıp 1-2 saat uyuyup geri dönmek gibi) gerekebilir... Daha butik bürolarda bir standart olmasa da genelde 2.000-TL ile başlatmayı yeğliyorlar... Mesela bana barodan verdiğim ilana az ücret isteyen yeni mezun arıyoruz lütfen randevu alın diye cep telefonuma mesaj gelmişti... Abimizin mesleğin niteliğinden onurundan haberi yoktu sanırım ki tek kriteri ücretti, ona göre cevap yazmıştım ben de...

İşin özeti hep dediğim gibi... Eğer bir avukat, yanında çalıştırmak istediği avukata meslek onuruna yakışır bir ücret verecek maddi imkana sahip değilse yanında avukat çalıştırmamalıdır, yalnız çalışmalıdır... Madalyonun diğer yüzü ise genç meslektaşlarım, iş olsun da diyerek en düşük ücreti bile kabul ederek diğer meslektaşlarına ihanet ettiğini unutmamalıdır... Avukatlık başkaldıranların mesleğidir... Direnelim...;-)

Son olarak değerli "üstat" ve "dost" sayın Av. Mustafa KÖROĞLU'nun şu sözü mesaiye başlarken, meslekle, gelecekle ilgili bir problem, endişe yaşadığımda hep kulağımdadır... "Ruhlarınızı, cübbelerinize mahkum etmediğiniz sürece..." Siz yine de ruhunuzu özgür bırakın meslektaşım, dışarıdaki dünyayı göz ardı etmeyin, hani bu mesleği artık yapmak istemediğinizde bile sarılacak birşeyimiz olsun... İnsanlar o zaman "vazgeçiyor" çünkü... Hayat yine de avukatlıktan ibaret değil...