Mesajı Okuyun
Old 04-03-2013, 10:08   #1
Av. Özge Çavuş

Varsayılan Menkul Ve G.Menkul Haczinin Düşme Zamanı- Cüz'i Bir Avansla Haczin Tutulması

Merhabalar,

Bir dosyada alacaklı vekiliyim (A dosyası diyelim). Bizim borçlumuzun borçlu olduğu başka bir icra dosyasında (B dosyası) menkul(araç) ve gayrimenkulüne 2012 Şubat başında haciz konulmuş. B dosyasında alacaklı vekili hacizden 7 ay sonra 2012 Eylül ayında satış talebi açmış ve menkul için 30 TL, gayrimenkul için de 50 TL satış avansı yatırmış. Dosyada bundan başkaca hiçbir işlem yapılmamış; ne gayrimenkul için kıymet takdiri istenmiş, ne belediyeden imar durumu vs istenmiş ne de araç için yakalama istenmiş.

Satış isteme süreleri 3. yargı pakedi ile değiştirildi biliyorsunuz ama bu takip bu değişiklikten önce açıldığı için menkul için 1 yıl ve gayrimenkul için 2 yıllık süreler bu dosya için geçerli. Ancak menkul için 1 yıllık süre dolmuş durumda ve dediğim gibi sadece 30 TL avans var dosyada bunun satışı için.

Ek bilgi de şu, iki dosyanın da ortak borçlusu bana telefonda B dosyası için hariçten ödeme yaptığını ve borcun hariçten takside bağlandığını söyledi. O dosyadaki alacaklı vekili de hacizleri bir sigorta olarak tutuyor anlaşılan, satışa geçmeyecek.

Daha önceki benzer konulardaki soruları okudum ancak tatmin edici bir yanıta ulaşamadım veya gözümden kaçtı.

Sorum şu: Gayrimenkul için herhalde şu aşamada bir şey yapamıyorum ama araç haczinin düşmesini talep edebilir miyim? Ve böyle cüzzi avanslar yatırarak haczin devam ettirilmesi ile ilgili yargıtay kararı var mıdır? Diğer dosyadaki borç miktarı çok yüksek, o borç hariçten ödenene kadar alacaklı vekili 50 TL yatırıp haczi devam ettirecek ve biz de senelerce bekleyecek miyiz?

Teşekkür ediyorum.