Mesajı Okuyun
Old 24-02-2013, 22:11   #1
Engin YILMAZ

 
Varsayılan Kamu İhale Sözleşmesi İmzalandıktan SOnra Sözleşmenin İmza Öncesi Yasaklı Hareketler Sebebiyle Feshi Halinde İdari-Adli Yargı Görev Sorunu

İdari yargı ve adli yargının görev alanları bazen öylesine birbirine geçiyor ki karar vermek mümkün olamıyor. Bu yüzden sayın meslektaşların görüşlerine ihtiyacım var.

Müvekkil idarenin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu uyarınca açtığı ihaleye giriyor ve ihaleyi kazanıyor. Bunun üzerine idare tarafından sözleşme imzalamaya davet ediliyor. Müvekkilin sözleşme davet yazısının ardından 10 gün içinde vergi, sgk borcu olmadığına dair belgeleri idareye verip sözleşme imzalaması gerekiyor. Müvekkil söz konusu belgelerden birini dosyaya sunamıyor zira vergi borcu bulunuyor; fakat idare geçici teminatı gelir kaydedip müvekkili ihale dışı bırakması gerekirken sözleşmeyi imzalıyor ve hemen ertesi günü hatasını fark edip sözleşmeyi 4735 sayılı kanunun 20. maddesi uyarınca feshettiğini bildiriyor ve kesin teminatı gelir kaydediyor. Kesin teminat, geçici teminatın 2 katı yükseklikte. Müvekkil aradaki farkın iadesini talep ediyor.
Bu durumda bir sözleşme feshi söz konusu ve 4735 sayılı kanuna göre taraflar eşit şartlarda. Yani adli yargının görevli olması lazım. Fakat uyuşmazlık sözleşmenin uygulanmasından kaynaklanmıyor, sözleşme imzalanmadan önceki dönemde meydana gelen hatanın sonra fark edilmesi söz konusu. Bu durumda idari yargının görevli olmadığına da emin olamıyorum.
Bu konuda değerli görüşlerinizi bekliyorum.