23-02-2013, 11:42
|
#1
|
|
delil avansı
herkese merhaba,
yaptığımaraitırmalarda HMK gereği yavaş yavaş gider ve delil avansı yatırmamaktan dolayı mağdur sayısısın maalesef artıığını görüyorum. bu ihmalkarlıktan değil iş yoğunluğun oluşan bir durum.
nitekim ben de delil avansı yatırmayı atlayanlar kervanına katılmış bulunmaktayım.
yeni HMK ile gider avansının tamamalnaması için verilen sürede yatırılmamasının davanın dava şartları yokluğundan reddi sebebi olduğu biliniyor. ancak benim sorum delil avansına yönelik olacaktır.
HMK md. 324 te delil avansı ile ilgili düzenleme yer almaktadır.
MADDE 324 - (1) Taraflardan her biri ikamesini talep ettiği delil için mahkemece belirlenen avansı, verilen kesin süre içinde yatırmak zorundadır. Taraflar birlikte aynı delilin ikamesini talep etmişlerse, gereken gideri yarı yarıya avans olarak öderler.
(2) Taraflardan birisi avans yükümlülüğünü yerine getirmezse, diğer taraf bu avansı yatırabilir. Aksi halde talep olunan delilin ikamesinden vazgeçilmiş sayılır.
(3) Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edemeyeceği dava ve işler hakkındaki hükümler saklıdır.
dava ve karşı dava olarak devam eden dosyada hakim her iki tarafın bilirkişi deliline dayanması sebebiyle karşılıklı olarak 2 haftalık kesin sürede 1500 tl lik bilirkişi ücreti yatırılması ara kararını oluşturdu. inceleme günü belirlendi. ancak her iki yan da ücreti yatırmayı atlamış !
biz inceleme günü delil avansını yatırdık. ve takip eden duruşma günü gelmeden celse arasında bilirkişi incelemesi talebinde bulunacağız.
Usul ekonomisi bakımından kesin süre uygulamasının getirildiği göz önüne alındığında celse atlamadan ilgili ara karar gereğinin yerine getirilmesini aksi halde dosyada mevcut delillerin Mahkemenin uyuşmazlıklar konusunda karar vermesine yeterli olmayacağını beyan edeceğiz. bildiğim kadarıyla davanın uzatılması amacı gütmeyen celse arası taleplerin kabul edilebileceğine dair Yargıtay içtihatları var ancak ben ulaşamadım
sonuç olarak: süresinde yatırılmayan Md 324 kapsamındaki delil avansı ile ilgili celse arasında tamamlanması halinde işlemlere devam edilebilir mi? usul ekonomisi ve tarafların iradesi dikkate alınır mı?
görüş ve emsal kararlara acilen ihtiyacım var.
teşekkürler
[/font]
|