Mesajı Okuyun
Old 12-02-2013, 16:10   #4
Av.Nevra Öksüz

Alıntı:
Yazan av.heimatlos
müvekkilim otoyolda ilerlerken önüne bir araç lastiği çıkıyor ve lastiğin üstünden geçmeye çalışırken lastik aracın alt kısmına çarpıyor bunun sonucunda müvekkilimin aracı 5 6 takla atarak maddi hasarlı trafik kazası meydana geliyor. aracın kaskosu yok ZMMS var. Şimdi biz Karayolarına bakım ve gözetim hizmetlerini yapmamasından dolayı idari yargıda dava açmayı düşünüyoruz. bu konuyla ilgili danıştay kararı arıyorum. yardımcı olursanız sevinirim. tşk.

Danıştay 8. Dairesi, 13.05.2005 T., E: 2004/4382, K: 2005/2250: "...İdare Mahkemesince; kaza sonucu olay yerinde tutulan tutanakta, kaza sebebinin 3. kişilerce karayoluna dökülen küspe suyu olduğunun belirtilmiş olması karşısında, kaza sonucu oluşan zararla davalı idareler arasında nedensellik bağının kurulamayacağı, bu nedenle idarelerin hizmet kusurundan sözedilemeyeceği; kaldı ki, yola küspe suyu dökülmesinden idarelerin önceden haberdar olmasına olanak bulunmadığından idarelerin gerekli tedbirleri almalarının da beklenemeyeceği gerekçesiyle dava reddedilmiş ise de, yukarıda aktarılan Karayolları Trafik Kanununun 5. ve 7. maddelerinde yer alan denetim, gözetim ve bakım görevlerini yerine getirmeyen davalı idarelerin olayın oluşumunda kusurlarının bulunduğu açık olduğundan, aksi değerlendirmeyle davanın reddi yolunda verilen kararda hukuka uyarlık görülmemiştir.

Öte yandan, kaza tespit tutanağında kaza yapan aracın hasarlı olduğu belirtilmiş olduğundan, aracı sigortalayan şirketçe davacıya bu olay nedeniyle herhangi bir ödeme yapılıp yapılmadığının mahkemece ayrıca araştırılması gerektiği de tartışmasızdır..."

Sonraki değişiklikleri de muhtevi kanun metnini inceleyiniz:
http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2918.pdf

Saygılar...