Biraz eski bir karar ama umarım yardımcı olur 
T.C.
 YARGITAY
 15. HUKUK DAİRESİ
 E. 1994/2169
 K. 1994/7804
 T. 22.12.1994
  • ESER SÖZLEŞMESİ (İhalenin  Yapılışındaki Usulsüzlüğe Dayanılarak Belediyece Sözleşmenin Feshi -  Davacının Kar Mahrumiyeti Talebi Hakkında Bir Karar Verilmesi Gereği)
 • İHALE (Yapılışındaki Usulsüzlüğe Dayanılarak Belediyece  Sözleşmenin Feshi - Davacının Kar Mahrumiyeti Talebi Hakkında Bir Karar  Verilmesi Gereği)
  KAR MAHRUMİYETİ (İhalenin Yapılışındaki Usulsüzlüğe Dayanılarak Belediyece Sözleşmenin Feshi - Davacının Talebi Hakkında Bir Karar Verilmesi Gereği)
  BELEDİYENİN SÖZLEŞMEYİ FESHİ (İhalenin Yapılışındaki Usulsüzlüğe Dayanılarak - Davacının Kar Mahrumiyeti Talebi Hakkında Bir Karar Verilmesi Gereği)
  818/m.325
  ÖZET : Taraflar arasında noterde yapılan sözleşmeden sonra, ihalenin  yapılışındaki usulsüzlüğe dayanılarak, Belediyece sözleşmenin feshine  karar verilmiştir. Bu sebep dışında yükleniciye izafe olunan bir kusura  dayanılmamıştır. Ayrıca, davacının temerrüdünün oluştuğu ileri sürülerek  bir ihtarname de çekilmemiştir. Bu durumda, akdin bozulmasında davalı  Belediyenin kusurlu bulunduğu kabul edilerek, davacının kar mahrumiyeti  talebi hakkında bir karar verilmelidir.  
DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün, temyizen  tetkiki taraflar vekillerince istenmiş ve temyiz dilekçelerinin süresi  içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği  konuşulup düşünüldü:  
KARAR : Davacının üstlendiği çevre düzenlemesine ait  sözleşmenin, davalı Belediyece haksız feshedildiği ileri sürülerek  açılan ve birleştirilerek görülen iki davada; feshin haksızlığının  tesbiti, sözleşme gereğince yapılan masrafların tahsili, kar mahrumiyetine hükmedilmesi ve iş bedeline ilişkin icra takibine yapılan itirazın iptali talep ve dava edilmiş, mahkemece, itirazın iptali davasında verilen kararın, Yargıtay bozmasına uyularak, masraflar  yönünden davanın kabulüne, fazla taleplerin reddine karar verilmiş,  hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiştir.  1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun  gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir  isabetsizlik bulunmamasına göre taraf vekillerinin aşağıdaki bentlerin  kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.  2-Davacı yüklenici, iki ayrı davada, çeşitli taleplerde bulunduğundan,  mahkemece her davada, istenen talepler yönünden, ayrı ayrı hüküm tesisi  gerekirken tek bir dava gibi hüküm kurulması yerinde değildir.  3-Taraflar arasında noterde yapılan sözleşmeden sonra, ihalenin  yapılışındaki usulsüzlüğe dayanılarak, Belediyece sözleşmenin feshine  karar verilmiştir. Bu sebep dışında yükleniciye izafe olunan bir kusura  dayanılmamıştır. Ayrıca, davacının temerrüdünün oluştuğu ileri sürülerek  bir ihtarname de çekilmemiştir. Bu durumda, akdin bozulmasında davalı  Belediyenin kusurlu bulunduğu kabul edilerek, B.K. 325. maddesi de  gözetilmek suretiyle, davacının kar mahrumiyeti talebi hakkında bir  karar verilmelidir. Davacının istediği proje, noter ve teminat mektubu  ile ilgili masraflar yapılması zorunlu masraflardan olduğundan, bilirkişilerce hesaplanacak kar mahrumiyeti alacağından, düşülmelidir.  Mahkemece, bu hususlar üzerinde durulmadan yazılı şekilde hüküm tesisi, doğru görülmemiş bozmayı gerektirmiştir.  
SONUÇ : Yukarıda 1. bentte açıklanan sebeplerle taraf  vekillerinin sair temyiz itirazlarının reddine, 2, 3. bentlerde yazılı  nedenlerle hükmün temyiz eden taraf yararlarına BOZULMASINA, istekleri  halinde ödedikleri temyiz peşin harçlarının temyiz eden taraflara  iadesine, 22.12.1994 gününde oybirliğiyle karar verildi.