Mesajı Okuyun
Old 05-02-2013, 17:51   #8
sirya

Alıntı:
Yazan Av.Suat Ergin
"TTK'nun 12/3. maddesinde -her çeşit imal veya inşa- işi ticari niteliktedir. Yani- inşaat müteahhitliği-ticari bir iş sayılır.
...
Dava değeri asliye ticaret mahkemesine giren uyuşmazlık ticari bir dava ise ve o yerde ticaret mahkemesi varsa davaya asliye ticaret mahkemesinde bakılmalıdır" İzzet Karataş- 14 HD Başkanı, Eser(İnşaat Yapım)Sözleşmeleri; 2009 Baskı, S:547

Sayın Av.Suat Ergin,
Benim davam da eser sözleşmesinden kaynaklanan alacak davasıdır. Müvekkilim gerçek kişidir, yüklenici Ltd.Şti. dir, eser konusu ticari işyeri'dir.

Yüklenicinin şirket olması (TTK. md.3) ve yukarıda belirttiğiniz TTK md.12/3 uyarınca yapılan iş ticari iş sayılmaktadır.

Ancak TTK'nın 4. maddesinde ticari davaların neler olduğu sayılmaktadır. 4. maddeye göre eser sözleşmelerinden kaynaklanan davalar ticari dava değildir.

Ben TTK'nın 3.,4.,5. ve 12/3. maddelerini yorumladığımda davayı asliye hukuk mahkemesinde açmak gerektiğine kanaat getiriyorum.

Her "ticari iş"in ticaret mahkemelerinde görülemeyeceğini, eğer öyle olsa idi yasa koyucunun 4. maddedeki düzenlemeye gerek duymayacağını düşünüyorum.

Bilmem yanılıyor muyum??

Henüz davayı açmadım, farklı görüşü-tecrübesi olan meslektaşlarımın katkılarına şimdiden teşekkür ediyorum.