Değerli meslektaşlarım,
Kamulaştırmasız el atma davalarında görevli mahkeme fiili ve hukuki el atma durumuna göre ayrılmakta. Göreve
ilişkin bazı sorularım olacak. İçtihatları, kanunları, forumu araştırdım. Aydınlatacak meslektaşlarıma şimdiden
teşekkür ederim.
Somut olayda imar planı kesinleşmiş. İmar planında söz konusu arsa 1997 yılında "okul" olarak belirtilmiş. Arsa
şuan boş ve idarenin de uzun süre okulu yapmayacağını düşünüyoruz. Kesinleşen imar planı nedeniyle görevli
mahkeme asliye hukuk mahkemesidir diye düşünebilir miyiz? Buna ilişkin bazı yargıtay kararları buldum. Ancak aksi
yönde de yargıtay kararları mevcut. Forumda, idarece fiili el atma olduğu takdirde görevli mahkemenin
asliye hukuk mahkemesi olduğundan ve hukuki el atma durumunda asliye mahkemelerinin görevsizlik kararı
verdiğinden bahsedilmiş. O halde, idare mahkemesinde arsa bedelini nasıl talep edeceğiz? Arsanın bedelini
bilirkişi marifetiyle tespit ederek ve talep miktarını ıslah ederek talep edecektik.
İdare mahkemesinde açacağımız tam yargı davasında miktarı ıslah edemeyeceğiz. Bu durumda nasıl bir yol
izlemeliyiz? İdare mahkemesinde açılacak tam yargı davasının konusu ancak ecrimisil olabilir. Kamulaştırmasız
hukuki el atmadan doğan arsa bedelini talep etmenin bir yolunu düşünemiyorum. Yardımlarınız için şimdiden
teşekkür ederim. Saygılarımla