Mesajı Okuyun
Old 18-01-2013, 12:57   #10
uye21178

Saygıdeğer Üstadlarım;

Hukuki bir sıkıntım var. Fikirlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Şöyle ki;
Çok malvarlığı olan A kişisi, B'yi evlatlık olarak büyütmüş ve fakat resmi olarak evlat edinmemiş. A kişisi 1988 senesinde ölmüş ve ölmeden önce malvarlığındaki (şu anda çok değerli olan) X apartmanını vasiyetname ile B'ye (kimseye devretmemek ve B öldükten sonra B'nin çocukların kalması koşuluyla) bırakmış. Ölüm tarihinde vasiyetname açılmış, tenfizine karar verilmiş. Vasiyetnamenin tenfizi kararı kesinleşmiş. Kesinleşen Mahkeme ilamında Mahkeme " devir ve temlik yasağının tapuya bildirilmesi'ne " hükmetmiş. Tapuya bildirmiş ve fakat Tapu'da, vasiyetnamede apartman olarak B'ye bırakıldığı belirtilen taşınmaz, tapu kayıtlarında arsa olarak görüldüğü gerekçesiyle şerh konulmamıştır. Bu olaylar 1998 senesinde olmuş. Ancak B, bu sürede yurtdışında yaşamış, apartmandaki taşınmazları kiraya vermiş kiralarını almış hiçbir sıkıntı olmamıştır. Ancak B, bugün öğreniyor ki, müteveffa A'nın yasal mirasçıları olan kardeşleri, Tapu'da şerhin olmamasından istifade ederek taşınmazı kendi adlarına mirasen intikal ettirmiş ve B'nin yokluğunu fırsat bilip apartmanı satışa çıkartmıştır. şu anda taşınmaz komple satılık olup her an elden çıkma tehlikesi içindedir.

Şimdi benim müvekkilim B. Tapu müdürüyle konuşmuş, Tapu müdürü bu taşınmaz arsa olarak göründüğü için ben şerhi koyamam diyor. Cins tashihi yapamıyoruz zira malik değiliz.

B'nin bir arkadaşı, bir meslektaşımız ona bir dava dilekçesi yazmış bu senin işini görür demiş. dava konusu "arsa payının tespiti ve vasiyetnamenin tenfizi" . Dava dilekçesinin içeriğinde " arsa görünen taşınmazın üzerinde bina var. benim de binada hakkım var. o zaman arsa payı üzerinde vasiyetname ile hakkım olduğu tespit edilsin bu arada da tedbir verilsin" diyor. Benim de aklıma Tapu iptali ve tescil davası geldi.
Bu arada, tapu kayıtlarında öyle bir binanın olmaması bu durumu etkiler mi? Hangi dava türünden, hangi usulden yol almalıyım. Taşınmazın satılma tehlikesi de acele etmemizi gerektiriyor. Değerli fikirlerinizi bekliyorum. Saygılar