Mesajı Okuyun
Old 11-01-2013, 23:29   #5
SHODAN

 
Varsayılan

Sayın meslektaşım;

Temyiz incelemesi Yargıtay’ın ilgili hukuk dairesince yapılır. Yargıtay dairelerinin görevleri Yargıtay Kanununun 14. Maddesinde gösterilmiştir. Her dava sonunda verilen hüküm, ayrı dairede incelenecektir. Dosya doğru daireye gönderilmemişse , o daire tarafından görevli daireye kendiliğinden gönderilir. İlgili hukuk dairesine gönderilen dosya öncelikle bir ön incelemeye tabi tutulur. Ön incelemeyi ilgili dairenin başkanı tarafından görevlendirilecek tetkik hakimi yapar. Bu ön inceleme temyiz talebinin süresinde yapılıp yapılmadığı, temyiz edilen kararın temyizi kabil bir karar olup olmadığı hukuki yarar ve ve diğer usuli koşullar bakımındandır. Ön inceleme sonunda temyiz incelemesinin başka bir daireye ait olduğu temyiz kabiliyetinin bulunmadığı temyiz isteminin süresi içinde olmadığı , temyiz şartının yerine getirilmediği veya diğer usul eksiklikleri bulunduğu saptanan dosyalar dairece öncelikle incelenerek karara bağlanır. Tetkik hakimi yapacağı ön inceleme sonunda temyiz incelemesinin esastan yapılmasına engel olan koşulların eksikliğini saptarsa durumu hemen daire başkanına bildirir. Bu dosya kurul tarafından öncelikle incelenerek karara bağlanır. Daire tetkik hakiminin görüşüne katılırsa temyiz istemini reddeder. Aksi halde temyiz incelemesini yapmak ve bir rapor hazırlamak üzere daire üyelerinden birini veya tetkik hakimlerinden birisini görevlendirir. Bu görevlendirilen hakim dosyayı inceleyerek bir hafta içinde bir rapor düzenleyip daire başkanına verir. Bundan sonra temyiz talebi esastan incelenir. Duruşma yapılarak incelenebilecek kararı temyiz eden tarafın duruşma yapılmasını talep etmesi gerekir. Ancak taraflar talep etmese veya duruşma talep edilmesi mümkün olmasa bile Yargıtay, taraflardan bilgi almak için kendiliğinden duruşma yapılmasına karar verebilir. Duruşma yapılmasına karar verilen hallerde, tarafların duruşmaya davet edilmesi ve bu davetiyenin tebliği ile duruşma günü arasında en az on beş gün bulunması gerekir. Duruşma isteyen taraf tebligat gideri yatırmamış ise, duruşma isteği dikkate alınmadan dosya üzerinden inceleme yapılır. Taraflar gelmemiş ise dosya üzerinden inceleme yapılarak gereken karar verilir.

Yargıtay tarafların temyiz dilekçesi ve cevap dilekçelerinde ileri sürdükleri temyiz sebepleri ile bağlı olmaksızın inceleme yapar.
Taraflarca ileri sürülmeyen sebeplerden dolayı da Yargıtay kararı bozabilir. Tarafların temyiz dilekçesi ve cevap layihalarında ileri sürdükleri itiraz ve iddialar kabul edilmese bile bunlar hakkında ayrı ayrı gerekçe gösterilmesi zorunludur.

Saygılarımla,