Mesajı Okuyun
Old 10-01-2013, 21:33   #1
eyagan

 
Varsayılan Şirket kaşesi olmadan ciro ile kıymetli evrakın devri

Müvekkil (Adi Şirket) kendisine ait bir restaurantı, bir limited şirkete devrediyor. Daha sonra aralarında yapmış oldukları devir sözleşmesine istinaden 5 adet bono düzenliyorlar. ilk 4 tanesi ödeniyor. Ancak son senet ödenmiyor.

Taraflar arasında düzenlenen senetlerde durum ise şu şekilde;

A Ltd Şti keşideci, B Ltd. Şti lehtar. Müvekkil ise C, son ciranta olarak yer almakta. A ltd ile B ltd üçer ortaklı bir yapıya sahip ve her iki şirketin sahibi 3 kişi de aynı kişiler. Senetlerde ise, A ltd keşideci, B Ltd lehtar olarak yer almakta. A ve B şirketinin yetkilileri ve ortakları aynı kişiler. Müvekkil Her iki şirketlerini de sorumlu tutabilmek için böyle bir yöntem izlemiş. Daha sonra senetlerin ön yüzüne ayrıca ortakların isim ve imzalarını almış.

Sorum ise şu; senedin ön yüzünde keşideci A ltd şti kaşe ve yetkili imzası mevcut. Ancak lehtar B şirketinin senedin arkasında o o sırada yanlarında kaşesi olmadığı için sadece yetkili imzalıyor ve daha sonra kaşe basılmıyor. Ve yine arka yüzde lehtar şirket yetkilisi imzasının altına ayrıca yine 3 şirket ortağının da ad-soyad ve imzaları alınmış.

Daha sonra Müvekkil C'de son ciranta olarak görünmektedir. Bu bono takibe konulmuş. Ciro zinciri geçerli midir ? Şirket kaşesi olmadan lehtar Ltd. Şti yetkili tarafından ciro edilerek senet devir edilebilinir mi ? Müvekkil C meşru hamil midir ? Alacaklı olarak takibe geçmiş bulunmaktadır. Ayrıca da bir devir sözleşmesi yapılmış olup burada da borç ortaklık yapısı aynı 3 kişi olan Ltd 'ler tarafından kabul edilmiştir.

Bono kambiyo vasfını taşımaktadır ancak son ciranta Müvekkil C açısından bu durum takibin iptaline sebebiyet verir mi ?