10-01-2013, 10:02
|
#2
|
|
Katkı
Sayın nazanoz,
Taşınır kiralarında
TBK.m.330- Taraflardan her biri, bir taşınıra ilişkin kira sözleşmesini üç gün önceden yapılacak fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebilir.
Kiraya verenin meslekî faaliyeti gereği kiraya verdiği ve kiracının da özel kullanımına yarayan taşınır bir malın kiracısı, kira sözleşmesini, üç aylık kira dönemi sonu için en az bir ay önceden yapacağı bir fesih bildirimiyle sona erdirebilir. Bu durumda kiraya verenin, zararının giderilmesini isteme hakkı yoktur.
Madde Gerekçesi:
TBK.m.330, 818 s. BK.’nin 262. maddesinin ikinci fıkrasının (3) numaralı bendini karşılamaktadır.
Yasanın iki fıkradan oluşan 330.maddesinde, belirsiz süreli taşınır kiralarının fesih bildirimiyle sona erdirilmesi düzenlenmektedir. Ancak, BK.nin 262. maddesinin (2) numaralı bendinde yer alan "süknaya mahsus mefruşat" bakımından olan farklılık kaldırılmış ve tüm taşınır kiraları aynı hukuksal rejime tâbi tutularak, bütünlük sağlanmıştır.
BK.’nin 262. maddesinin kenar başlığında kullanılan "III. Feshin ihbarı" şeklindeki ibare, TBK.’de "3. Taşınır kiralarında" şeklinde ifade edilmiştir.
Maddenin ikinci fıkrası BK.’nin 262. maddesinde yer verilmeyen, yeni bir hükümdür. Fıkranın uygulanması için, kiraya verenin söz konusu taşınırı meslekî faaliyeti gereği kiraya vermesi ve kiracının da söz konusu taşınırı özel kullanımı için kiralaması şarttır. Bu tür bir taşınırın kiracısı, sözleşmeyi, üç aylık kira dönemi sonu için en az bir ay önce yapacağı bir fesih bildirimiyle sona erdirebilecektir. Kiracının bu madde uyarınca sözleşmeyi feshetmesi hâlinde, kiraya veren ondan tazminat isteyemeyecektir.
GÖREV: Özel kanun – Genel kanun
HMK. m.4/1-a …. kira ilişkisinden doğan alacak davaları da dâhil olmak üzere tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davalara karşı açılan davaları,
TTK.m.4 - Her iki tarafın da ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan hukuk davaları … ticari dava… sayılır.
TTK.m.5- (1) Aksine hüküm bulunmadıkça, dava olunan şeyin değerine veya tutarına bakılmaksızın asliye ticaret mahkemesi tüm ticari (Değişik ibare : 6335 - 26.6.2012 / m.2) "davalar ile ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işlerine" bakmakla görevlidir.
Ne dersiniz ?
Saygılarımla
|