Mesajı Okuyun
Old 07-01-2013, 07:38   #3
Av. Hulusi Metin

 
Varsayılan Görüş

Sayın Av.İlker DOLGUN,


1.Av.K.m.171- (Değişik 1. fıkra: 4667 - 2.5.2001 / m.83) Avukat, üzerine aldığı işi kanun hükümlerine göre ve yazılı sözleşme olmasa bile sonuna kadar takip eder.

2.Bir paranın ödenmesine veya bir teminatın verilmesine dair olan cebri icralar takip talebi ile başlar ve haciz yolu ile veya rehnin paraya çevrilmesi yahut iflâs sureti ile cereyan eder (İİK.m.42) ve Tahsilat veya Aciz Vesikası (İİK.m.143) alınması ile (vekil-avukatın görevi bağlamında) sona erer.

3.Takibi açıp süresinde bir kez haciz talebinde bulunmuş olmakla yetinmek … Meslek Yasamıza aykırıdır (Av.K.m.171).

4.Öte yandan,

a.Dava veya icra safhasında bulunan alacaklar Şüpheli alacak sayılır (VUK.m.323).

b.Tahsil edilemeyen ve bunu sağlamak üzere dava veya icra takibine konu yapılan alacakların tahsili kuşkuya düşmüş olduğundan, yasa koyucu, bilanço esasına göre defter tutan ticari ve zirai kazanç sahiplerine, dilerlerse bu gibi alacaklar için pasifte karşılık hesabı adı altında düzenleyici bir hesap açmaları ve ayırdıkları bu karşılıkları aktif toplamından düşmelerine olanak tanımıştır. Böylece, şüpheli hale gelmiş alacak, karşılık hesabında izlenmiş ve tahsilat yapıldığı takdirde kar-zarar hesabına intikal ettirilmiş olacaktır (VUK.m.323).

c.Henüz tahsil imkânsızlığı söz konusu olmayan, sadece şüpheli hale gelmiş alacağı için icra takibi başlatılabilir ve karşılık ayrılmak suretiyle şüpheli alacak olarak kaydedilebilir.

d.Takibin sonuçsuz kalması halinde alacak; şüpheli halden çıkıp, değersiz alacak haline geleceği için, Aciz vesikası alınmadıkça, takip alacağının, VUK.m. 322'de öngörülen anlamda değersiz alacak niteliği kazandığından söz edilemez.

5.SONUÇ:

1.Müvekkil "Aciz Vesikası"nın ne olduğunu, anlamını, hükmünü vs. bilmeyebilir, bilmediğini iddia edebilir.

2.Vekil-Avukat açısından takibin tahsilatla veya Aciz Vesikası ile sonuçlandırılması meslek yasamızın öngördüğü bir zorunluluktur (Av.K.m.171). Aksine davranış “görev ve yetkiyi ihmal” (Av.K.m.62) ve bu nedenle bir suçtur (TCK.m.257).

Saygılarımla