Mesajı Okuyun
Old 07-01-2013, 01:18   #6
Tolga Tanyıldız

 
Varsayılan

Merhaba Carpe Diem.
İş Kanununda, işveren açısından haklı feshin şartları açıkça düzenlenmiş olup, işin feshi ya da iş yerinin devri gibi sebeplere dayanarak işverenlerin sorumluluktan kurtulabilmesi mümkün değildir. İşveren müvekkiliniz hizmet akdinin feshinden kaynaklanan tazminatlar açısından işçilere karşı sorumlu olacaktır. Nacizane fikrim, belirsiz süreli sözleşme ile çalışan işçilere önel vermek sureti ile ihbar tazminatından kurtulma yoluna gitmeli, ayrıca işçilerle ibralaşarak, miktar konusunda da sulh olmaya çalışmayı denemelidir.

Belirli süreli hizmet akitleri açısından değerlendirme yaparsak da; Yargıtay'a göre bazı hallerin varlığında belirli süreli hizmet akitlerinin art arda yapılması halinde sözleşmenin belirsiz süreliye dönüşmesi söz konusu olacak ve 1 yılı geçmesi halinde kıdem tazminatına da hükmedilebilmesi mümkün olacaktır. Bunun dışında 1 yıldan kısa süreli belirli süreli iş sözleşmeleri için kıdem tazminatının varlığı mevzuat açısından mümkün değildir. Bu tür durumlarda belirli süreli sözleşmelerin süreleri 1 yılı geçmek zorunda olup, hakimin durum değerlendirmesi yapması suretiyle sözleşmeyi belirsiz süreli sözleşme olarak değerlendirmesi ve kıdem tazminatına hükmetmesi söz konusu olur.

Belirsiz süreli sözleşmeler için İhbar tazminatı ve diğer özlük haklarından kaynaklanan alacaklar..vb ise aynen varlığını korur.