04-01-2013, 00:04
|
#5
|
|
Benim de buna benzer bir sorunum var. Müvekkil bir limited şirket (A şirketi). Tedaş'tan ihaleyle enerji nakil hattı bakım onarım işini alıyor ve taşeron şirketine (B şirketi diyelim) veriyor. B taşeron şirketi bünyesinde çalışan işçi ise TEDAŞ'a ait direğe çıkıp bağlı teli kestiğinde direk devrilince bu işçi yaralanıyor ve bu iş kazası sonucu malul kalıyor. Bu iş kazası sonucunda SGK müfettişleri düzenledikleri raporlarda iş sağlığı ve iş güvenliği tüzüğünün 4. maddesi gereğince deneyimli ve yetkili teknik eleman çalıştırmadığından %100 kusurlu bulmuştur.
Yargıtay onamasından geçerek kesinleşen iş davasının sonucunda iş kazası sonucunda malul kalan sigortalı işçiye davacı SGK tarafından peşin sermaye değerli gelir, geçiciişgörmezlik ,tedavi giderleri ödendiğinden rücuen tazminat talepli dava A ve B şirketleri aleyhine sonuçlanmıştır. Kusur oranları da A müvekkil şirkete %30, B şirketine %40 malul kalan işçiye de %30 oranındadır. B şirketi ortada olmadığından A müvekkil şirket bütün tazminatı ödemiştir. Ancak dosyadaki ifadelerden anlaşıldığı üzere TEDAŞ'n sorumluluğu bulunmaktadır. TEDAŞ'ın verdiği iş projesinde devrilen direğin sağlam olduğu ve değiştirilmesine gerek olmadığı bildirilmiştir. Oysa direkin toprağa gömüldüğü kısım çürümüştür ve dışardan bunun farkedilmessi mümkün değildir. Yargılama aşamalarının büyük bir kısmında bulunmayan davalı A ve B şirketleri savunma yapamamışlar davacı taraf olan SGK'nın istediği şekilde dava devam etmiş ve sonuçlanmıştır.
Benim sorum ise 2002 yılında meydana gelen kaza SGK rücuen tazminat davası aralık 2012 de kesinleşiyor ve müvekkil A şirketi de bütün tazminatı ödüyor. Zamanaşımı konusunu da düşünerek TEDAŞ hakkında sorumluluk davası açabilirmiyiz. A şirketi olarak ödediğimiz tazminatı TEdaş'a nasıl rücu edebiliriz? İzleyeceğimiz yol nedir? Nerden başlıyacağım bilemiyorum. Yardımcı olacaklara şimdiden teşekkür ederim.
|