Mesajı Okuyun
Old 28-12-2012, 10:23   #5
kapbana

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Nevra Öksüz
Sayın kapbana,


TBK m.19/1: "Bir sözleşmenin türünün ve içeriğinin belirlenmesinde ve yorumlanmasında, tarafların yanlışlıkla veya gerçek amaçlarını gizlemek için kullandıkları sözcüklere bakılmaksızın, gerçek ve ortak iradeleri esas alınır." düzenlemesi mucibince evleviyetle tarafların yaptıkları akdin türü belirlenmelidir. Aksi hâlde sorunuza doğru ve isabetli yanıt vermek mümkün değildir. Akdin türünü belirleyebilmek için de (Sayın Okyay'ın da işaret ettiği üzere) verdiğiniz doneler yetersizdir.

İhtimal 1- Taraflar arasında bedeli para olarak ödenmek üzere daire yapımı kararlaştırılmıştır. Bu durumda taraflar arasındaki akit istısnâ akdidir ve geçerlidir.

İhtimal 2- İnşaat firması tapulu bir taşınmazın alıcıya satış ve devrini vaadetmiştir. Bu durumda taşınmaz satış vaadi akdi resmî şekilde yapılmadığından geçersizdir.

İhtimal 3- Sayın hukukkuşu'nun belirttiği üzere; inşaat firması, 3. kişilerle akdettiği KKİS'ne binaen kendisine düşen dairelerden birinin satışını vaadetmiştir. Bu durum da alacağın temliki hükmünde olduğundan akit geçerlidir.

Veya kişinin var olan taşınmazının içindeki işlerin yapımı üstlenilmiştir; bu da istısnâ akdidir v.s.

Belirttiğim gibi; verdiğiniz doneler, sorunuzu cevaplamak için yetersiz...

Saygılar...

Aslında hepsi...
arsa sahipleri ile kt karşılığı inşaat işini üstlenen müteahhit, kendisine düşen dairelerden birini müvekkile adi yazılı bir sözleşme ile satmış;

Ayrıca sözleşmeye ek olarak ikinci bir protokolle de müvekkile karşı satmış olduğu dairenin içinin malzemesi, kalitesi ve markası konusunda bir eser sözleşmesi de imzalamış.

Yani ortada hem harici bir satış sözleşmesi var (cevaplarınıza göre) hem de bir istisna akdi..

Ama alacağın temlikinin etkisini anlayamadım, olayımızda yaklaşık 5 yıl sonra müteahhit firma dairenin tapusunu müvekkile vermiş ancak daire içi protokolde belirtilen şekilde yapılmamış, ciddi eksiklikler var. ayrıca sözleşmede belirtilen daireden başka bir dairenin tapusu verilmiş tapusu verilen daire sözleşmedeki daireden yön, cephe, kat farkı, vs anlamınd ödenen bedelden daha azını hak eder mahiyette o sebeple de değerin tespiti ile farkın istirdadını da talep edeceğiz.

Ayrıca daha mühimi zamanaşımı meselesi;

Misal, sözleşmede belirtilen 250.000,00 Tl bedelli daire yerine 180.000,00 Tl bedelli dairede taraflar sonradan anlaşmışlar ve ikinci dairenin tapusunu firma vermiş. Sözleşmeye göre ilk dairenini teslim tarihi aralık 2007. ancak anlaşma ile değiştirilen dairenin tapusunu müteahhit 2012de devrediyor.

Ayrıca dairedeki eksiklikler de mevcut ve bu değeri de talep edeceğiz.

Bu durumda anlaşma ile sonradan değiştirilen bu daire yönüyle hem daire değerlerinin farkının tahsili hem de eksiklikler yönüyle tespiti ve tazmini anlamında zamanaşımı süresi ne zamandan başlar?

ikinci dairenin teslim edildiği 2012den itibaren mi?
yoksa sözleşmeye göre aralık 2007de teslim tarihi kararlaştırıldığına göre bu tarihten itibaren mi?