Merhaba,
Malum, Danıştay 10.Dairenin 13.6.2011 T. ve2010/11873 E. s.lı kararı ile Tapu Sicil Tüzüğü'nün 57. maddesinin 1.fıkrasının ve ilgili genelgenin ‘’Aile konutu şerhi’’ başlıklı bölümünün 1. maddesinin yürütmesinin durdurulması kararının geçerli olduğu dönem aralığımız vardı.
Bu aralık zamanda aile konutu şerhi taleplerinin sicile işlenebilmesi için mahkeme kararı istenmekteydi.
Şu an yine tapuya gidip şerh verilebilecek ise de, verilemeyecek olan dönem aralığında açtığımız bir boşanma davasında aile konutu verilmesi şerhi talebiyle birlikte boşanma davası açmıştım. Bugünkü duruşmada, aile konutu verilmesine dair talep ayrı bir yargılamayı gerektirdiği gerekçesi ile, boşanma davamdan bu kısma yönelik talebin tefrikle ayrı bir esasa kaydına karar verildi.
Her ne kadar talebim olmadan aynı konut için ihtiyati tedbir kararı verilerek 3.kişilere devrinin önlenmesine evvelce karar verilmiş ise de...

, aile konutu şerhi talebinin boşanma davasından tefrikine bir anlam veremediğim gibi, aksine bir yasal düzenlemeyle de karşılaşmadım. Hatta doğrudan bu konuya dair olmasa da, boşanmayla birlikte talep edilmiş aile konutu şerhine ilişkin davalara ait bir iki karar da -çok dolaylı ve dolayısıyla ikna edici olmayabilir- buldum.
Yazma nedenim; aile konutu şerhi talebinin boşanma davasıyla birlikte doğal olarak istenebilirliğine dair çok çok açık bir karar varsa; paylaşmanız ricam.
(Ama lütfen davalı tarafın talep edip, harcı yatırmadığından, dolayısıyla usule uygun açılmış bir ayrı davası olmadığına değinen 2009 tarihli kararı göndermeyiniz, konumuzla ilgisi yok.

Biz davacıyız ve dava dilekçemizle birlikte talep ettik. )
Saygılarımla...