Mesajı Okuyun
Old 23-12-2012, 11:19   #4
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın kapbana,
Alıntı:
Yazan kapbana
Müvekkil bir inşaat firması ile "anahtar teslimi daire yapım sözleşmesi" başlıklı bir sözleşme imzalıyor ve bu sözleşme ile 2 adet dairenin yapımı ve tesliminde inşaat firması ile anlaşıyor.

Sözleşmede doğrudan "satılmıştır" gibi bir şey yazmıyor ama müvekkil sözleşmede açıkça "alıcı" olarak nitelendirilmiş.

Bu sözleşme bu durumda MK 634 anlamında resmi şekilde yapılmadığından geçersiz bir sözleşme midir? Ne dersiniz?

TBK m.19/1: "Bir sözleşmenin türünün ve içeriğinin belirlenmesinde ve yorumlanmasında, tarafların yanlışlıkla veya gerçek amaçlarını gizlemek için kullandıkları sözcüklere bakılmaksızın, gerçek ve ortak iradeleri esas alınır." düzenlemesi mucibince evleviyetle tarafların yaptıkları akdin türü belirlenmelidir. Aksi hâlde sorunuza doğru ve isabetli yanıt vermek mümkün değildir. Akdin türünü belirleyebilmek için de (Sayın Okyay'ın da işaret ettiği üzere) verdiğiniz doneler yetersizdir.

İhtimal 1- Taraflar arasında bedeli para olarak ödenmek üzere daire yapımı kararlaştırılmıştır. Bu durumda taraflar arasındaki akit istısnâ akdidir ve geçerlidir.

İhtimal 2- İnşaat firması tapulu bir taşınmazın alıcıya satış ve devrini vaadetmiştir. Bu durumda taşınmaz satış vaadi akdi resmî şekilde yapılmadığından geçersizdir.

İhtimal 3- Sayın hukukkuşu'nun belirttiği üzere; inşaat firması, 3. kişilerle akdettiği KKİS'ne binaen kendisine düşen dairelerden birinin satışını vaadetmiştir. Bu durum da alacağın temliki hükmünde olduğundan akit geçerlidir.

Veya kişinin var olan taşınmazının içindeki işlerin yapımı üstlenilmiştir; bu da istısnâ akdidir v.s.

Belirttiğim gibi; verdiğiniz doneler, sorunuzu cevaplamak için yetersiz...

Saygılar...