19-12-2012, 19:56
|
#1
|
|
İhalenİn Feshİ Davasi
Sayın Meslektaşlarım ile bir konuyu paylaşmak ve görüş alışverişlerinde bulunmak istiyorum.Alacaklı Banka tarafından borçluya ait bir taşınmaz icra dosyasından ihale ile satışa çıkarılmış ve taşınmaz müvekkilim 3. şahsa ihale edilmiştir.7 Günlük süre geçmiş ve İcra dairesi ihalenin feshi davası açılmış mı diye gerek UYAP' tan gerek ise İcra Mahkemelerinde dava açılıp açılmadığını araştırmış ve mahkemeden müzekkere ile dava açılmadığına dair cevap almış ve 4 gün bekledikten sonra İhale kesinleştiğinden hareketle, ihale alıcısına İİK' nun 135/1. maddesi uyarınca tescil için tapuya müzekkere yazmış ve netice de İhale bedelini, Harçları ve KDV,Damga resmini kesinleşmeyle birlikte ödeyen ihale alıcısı müvekkil adına taşınmaz tapuda tescil edilmiş.Tapuda tescilden 15 gün sonrada ihale alıcısı müvekkil güzel bir kazançla taşınmazı başka bir kişiye satmıştır. Borçlu ise kanaatimizce tamamen kötü niyetle , ihalenin yapıldığı şehir den başka bir şehir adliyesi marifeti ile muhabere yolu ile son gün İhalenin Feshi davası açmış ve posta ile gönderilen dava ancak 20 gün sonra Mahkemesine ulaşmış ve ihale alıcısı müvekkile de İhalenin feshi davası dilekçesi taşınmazı devrettikten çok sonra tebliğ edilmiş. İhalenin feshi davasında taşınmazın 3.kişilere devrinin önlenmesi için tedbir talep edilmemiş ancak borçlu ihalenin feshi davasının dışında 2. bir dava açarak ve bu davada ihale alıcısı ile taşınmazı ihale alıcısından satın alan 3.kişiyi da hasım göstererek, "İHALE KESİNLEŞMEDEN TAŞINMAZIN TESCİLİNE DAİR İİK' NUN 135/1. MADDESİ UYARINCA İŞLEM YAPIP TAPUYA MÜZEKKERE YAZAN MEMURLUK" İŞLEMİNİ ŞİKAYET ETMİŞ ve TAŞINMAZIN TESCİL İŞLEMİNİN İPTALİ İLE BORÇLU ADINA TESCİL TALEP ETMİŞTİR. BU ŞİKAYETE DAİR DAVA YİNE İCRA MAHKEMESİNDE AÇILMIŞTIR. DAHA DA İLGİNCİ İCRA MAHKEMESİ ŞİKAYET ÜZERİNE TAŞINMAZ KAYDINA İHTİYATİ TEDBİR KARARI VERMİŞTİR.Aşağıda yer alan sorularımla ilgili görüşlerinizi merakla bekliyorum arkadaşlar.
1- Şikayet edilen konu Memurluk işlemi, ancak sonuç itibari ile GENEL MAHKEMELERİN GÖREV ALANINA GİREN TAPU İPTALİ VE TESCİLİ DAVASININ KONUSU OLAN BİR HUSUSTA İCRA MAHKEMESİ NASIL OLUR DA TAŞINMAZA TEDBİR KOYAR, Kİ BU DAVA İHALENİN FESHİ DAVASI DAHİ DEĞİLDİR.
2- İcra İflas Kanununda yukarıda bahsedilen şekil de bir memur işleminin şikayeti usulünü görmedim ve borçlu vekili Genel Mahkemeler de açmak zorunda olduğu ve ihalenin feshi davası ile irtibatlı olan ve kanımca ihalenin feshi davası borçlu lehine sonuçlansa dahi ihale alıcısı ile ondan taşınmazı satın alan kişinin birlikte hareket ederek kötü niyetli olduklarını ispatlamak zorunda olduğu ve bu delillerin ancak Genel Mahkemelerde açılması zorunlu olan tapu iptal ve tescil davasında tartışılması gerekir iken icra mahkemesinin bu şekil de karar vermesi sadece Hakimin takdiri olarak değerlendirmek mümkün müdür? Verilen tedbir kararının usule ve yasaya açıkça aykırılığı Hakimin mesleki sorumluluğu gibi sonucu çıkarmaz mı ?
3- İhale alıcısından taşınmazı satın alan 3.kişi tapu malikinin avukatının, taşınmaz kaydında ki tedbirin kaldırılması ile ilgili icra mahkemesine verdiği cevap dilekçesinin sonucunu , ihale alıcısının vekili olarak merakla bekliyorum.Zira bu durumda 3. kişi tapuya itimat ettiği için mağdur olacak, İhale alıcısı da ihalenin kesinleştiğinden hareketle tescil belgesini veren devlet kurumu olan İcra dairesine olan güven nedeni ile mağdur olacak, Banka ihale satış bedelini çoktan dosyadan çekti. Borlu için sıkıntı yok, ihalenin feshi davasını kaybetse bile banka ihale bedelini aldığı için faiz ödemeyecek, ihalenin feshi davasını kaybettiği için ödeyeceği para cezası umrunda olmayacak, zira ödeyecek durumu da malı da yok.
4- İCRA MAHKEMESİ YETKİSİNİ, GÖREVİNİ AŞARAK MEMUR İŞLEMİNİN ŞİKAYET EDİLDİĞİ Kİ BU USULDE GÖRÜLMÜŞ BİR ŞEY DEĞİL, BİR DOSYA DA DOSYA ÜZERİNDEN TALEBİN "TAPU İPTAL VE TESCİLE" YÖNELİK OLDUĞUNU VE GENEL MAHKEMELER DE AÇILMASI GEREKTİĞİNDEN BAHİSLE ŞİKAYETİ RED EDECEĞİNE , DURUŞMA GÜNÜ VERMEKLE KALMAYIP TENSİP İLE ARA KARAR OLUŞTURUP TAŞINMAZA TEDBİR KARARI VERİYOR. YANLIŞ HUKUK VE KARARDAN ELBETTE DÖNÜLÜR ANCAK TEDBİRİN KALDIRILMASINA DURUŞMA ÖNCESİNDE KARAR VERMEZ İSE 3 AY SONRA Kİ DURUŞMA DA TEDBİR KESİNLİKLE KALDIRACAKTIR ANCAK TAŞINMAZ MALİKİNİN MÜLKİYET HAKKININ TEDBİR İLE KISITLANMASI NE OLACAK, KİMİ KİME ŞİKAYET EDECEĞİZ ?
|