Mesajı Okuyun
Old 14-12-2012, 15:56   #5
Av. İbrahim YİĞİT

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan mopsus
Merhabalar.

Müvekkilin 2003 yılında aracına kaçak eşya taşındıgından bahısle dava açılmış ve araca yaklasık ıkı yıl el konulmustur. 2006 da verılen adlı para cezası hagb ye cevrılerek karar 2009 da kesinleşmıstır. Biz kesınlesmiş kararı bırkac gun önce aldık.
Hukuk mahkemsınde tazmınat davası açmayı dusunuyoruz. Fakat zamanaşımı ıle ılgılı tereddutum geçmış değil sizce zamanaşımı varmıdır?

Değerlı göruslerınız ıcın şımdıden teşekkurler.

Genel mahkemede açacağınız davayı 466 sayılı yasaya göre açacaksınız. Bu yasanın 2. maddesinde sözü geçen 3 aylık dava açma süresi kanun metninden açıkça anlaşılmasa da Yargıtay kararları ile istikrar kazandığı üzere kesinleşmiş kararın öğrenilmesinden itibaren başlamaktadır. Aynen 4857 sayılı iş yasasının 21. maddesindeki 10 günlük işe başvuru süresinin başlaması gibi burada da süreniz sizin kesinleşmiş kararı aldığınız günden başlar. Sadece bazı Yargıtay kararlarında kişinin kendisi hakkındaki davanın karara bağlandığını çok çok uzun bir süre öğrenmediği iddiasının gerçeğe uygun olmayacağı (bir kararda 11 yıl, bir diğerinde 17 yıl olduğunu hatırlıyorum) dile getirilmiştir ve bu kararları da isabetli buluyorum.

Sizin olayınızda karardan itibaren 3-4 yıl gibi bir zaman geçmişse de bu durumun sizin için aleyhe yorumlanamayacağını, kesinleşmiş kararı aldığınız tarihten itibaren 3 ay içinde davayı açtığınızı iddia ederek davanızı açabilirsiniz diye düşünüyorum.

( Elimde mevcut " kanun dışı yakalama, tutuklama, arama ve elkoymaya ilişkin tazminat davaları " isimli Yargıtay Tetkik Hakimi Hülya Poyraz GİYİK tarafından 2012 yılında yazılmış kitabın 131-141 sayfaları arasında konu ile ilgili 34 adet Yargıtay kararı bulunmaktadır. Birkaçına içtihat programlarından baktım ama esas numarası ile çıkmadı ama başkaca aynı yönde kararlara ulaşabilirsiniz ) Saygılar.