Mesajı Okuyun
Old 10-12-2012, 11:54   #41
mslmklvz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Hulusi Metin
Sayın mslmklvz

Öteki mirasçıların Muvafakati şart mı?



1.Bkz. (19) No.lu ileti

2.TMK.m.640/4

Mirasçılardan her biri, terekedeki hakların korunmasını isteyebilir. Sağlanan korumadan mirasçıların hepsi yararlanır.


3.Madde Gerekçesi’nden:

Maddeye yeni konulan dördüncü fıkra ile, uygulamada karşılaşılan bazı güçlüklen gidermeye yönelik bir hüküm getirilmek istenmiştir. Buna göre, mirasta terekenin tâbi olduğu elbirliği mülkiyetine yöneltilen en güçlü eleştiri, birlikte hareket etme zorunda olmaları nedeniyle mirasçıların bireysel olarak terekedeki hakların korunması amacıyla hareket edememesidir. Maddeye eklenen yeni dördüncü fıkra, bu eksikliği giderme amacına yöneliktir. Bu hüküm, mirasçıların her birinin hakkını korumak için tek başına dava açmasına imkân sağlamakta ve sağlanan korumadan mirasçıların hepsinin yararlanmasını öngörmektedir. Davacı mirasçı davayı kaybederse, bundan diğer mirasçılar etkilenmeyecektir.

4.Yargıtay:
(6.HD.E. 2012/5561,K. 2012/9998,T.4.7.2012)
Dava, önalım hakkı nedeniyle davalıya satılan payın iptali ve tescili istemine ilişkindir.Önalım hakkının kullanılmasında davacının dayandığı pay elbirliği mülkiyetine konu ise tüm ortakların birlikte dava açması veya birinin açtığı davaya diğerlerinin muvafakat etmesi zorunludur. Davacı kendi adına kayıtlı payına değil, miras bırakanından kalan paya istinaden davasını açmıştır. Davacının tek başına dava açmasında usulsüzlük bulunmamaktadır.Davanın esasına girilerek incelenmesi gerekir.

Saygılarımla

Sayın Hulusi Metin;

Meselenin çözümü noktasında zaman ayırıp değerli paylaşımlarda bulunmanızdan ötürü teşekkür ederim.

17 Nolu mesajda paylaştığım Yargıtay kararında ;

Ön alım hakkınınkullanılmasında davacının dayandığı pay elbirliği mülkiyetine konu ise tümortakların birlikte dava açması veya birinin açtığı davaya diğerlerininmuvafakat etmesi gerekir. Ortakların tümünün muvafakati sağlanamazsa TürkMedeni Kanununun 640. maddesi hükmü uyarınca miras bırakanın terekesine görevlimahkemede temsilci atanması için davacıya süre verilir. Temsilci davacı dışındabiri olursa davacının sıfatı biter davayı temsilci takip eder. Dava hakkınailişkin olan bu hususun hâkim tarafından kendiliğinden öncelikle nazaraalınması gerekir. Muvafakat duruşmaya gelip bu konuda beyanda bulunmakla veyaimzası noterce onaylı muvafakat belgesi ibraz edilmesi suretiyle yahut davacıadına davayı takip eden avukata vekâlet verilmesi ile sağlanabilir. Bu yoldaortakların tümünün muvafakati sağlanamazsa Türk Medeni Kanununun 640. maddesihükmü uyarınca miras bırakanın terekesine görevli mahkemede temsilci atanmasıiçin davacıya süre verilir. Temsilci davacı dışında biri olursa davacınınsıfatı biter davayı temsilci takip eder. Dava hakkına ilişkin olan bu hususunhâkim tarafından kendiliğinden öncelikle nazara alınması gerekir.” (Y. 6. HD,06.12.2005 T., 11323/11273)”

Denildiği için bu noktada tereddüt oluştu.Saygılar.