Mesajı Okuyun
Old 07-12-2012, 15:33   #1
ahmetmugla

 
Soru 1/2 infifa hakkı devredilebilir mi?

Sayın meslektaşlarım
dede sağlığında kızı ile öllünceye kadar bakma sözleşmesi yapıyor; karşılığında adına kayıtlı evi kızına devredeceğini tahhüt ediyor. Ölünceye kadar bakma sözleşmesi tapuya şerh edilmiyor.
Dedenin bakım borçlusu kızı kendisinden (bakım alacaklısından) önce ölüyor. Bu durumda dede ölünceye kadar bakma sözleşmesini fesih için 1 yıl içerisinde dava açmazsa öbk mirasçılar ile devam ediyor ve mirasçılar bakma yükümlülüğü altına giriyor.
Ölen bakım borçlusunun da biri ergin olmayan, biri ergin iki çocuğu ve geride kalan sağ kalan eşi var.
Dede damadını olayın dışında tutmak istiyor ve evi küçük çocuklara devretmek ama ölünceye kadar hem kendisi hem de eşinin (anneannenin) lehine intifa hakkı tesisi istiyor.
Sorul şu sayın meslektaşlarım;
Bakım borçlusunun eşi bakım borçlusunun mirasını reddetse, dede adına kayıtlı evi torunlarına devrederken intifa hakkını üzerinde bırakıp; çıplak mülkiyetini devretse tapudaki intifa hakkını hem kendi adına hem de eşi adına şerh ettirebilir mi? Ya da 1/2 intifa hakkını eşine devredip, gerideki 1/2 intifa hakkını kendinde bırakarap 1/2, 1/2 çıplak mülkiyetini torunlarına devredebilir mi? İntifa hakkının bölünerek ya da 2 kişi lehine tapuda şerh imkanı var mıdır?
Benim aklıma gelen cevap taşınmazın intifa hakkının tümünü eşine ölünceye kadar ve bedelsiz bıraksa, taşınmazın çıplak mülkiyetini de ölünceye kadar bakma sözleşmesi karşılığı geride kalan mirasçılara (2 çocuğa, eş mirası reddettiği için) devretse, çocuklar bakım alacaklısı ölene kadar (ölünceye kadar bakma sözleşmesi gereği, aksi durumda ölünceye kadar bakma sözleşmesinin feshi nedeni oluşturur) taşınmazdan faydalanmasına rıza göstermek zorundalar. Diğer yandan eşe tanınan intifa hakkı sayesinde bakım alacaklısının eşi ölene kadar bu yeri kullanma hakkına sahip olacak; amaç bakım alacaklısı dede ve bakım alacaklısı dedenin eşi annaanneyi ömürlerinin sonuna kadar korumak.
cevabınızı ve görüşlerinizi bekliyor, teşekkür ediyorum.