Mesajı Okuyun
Old 13-02-2007, 18:12   #9
ISIL YILMAZ

 
Varsayılan

DOKUZUNCU KISIM
Diğer Eşya

BİRİNCİ BÖLÜM
Malul ve Sakatların Kullanımına Mahsus Eşya
A. Körlerin Kullanımına Mahsus Eşya
Madde 113 - Körlerin eğitsel, bilimsel veya kültürel gelişimlerine yönelik olmak üzere özel suretle imal edilmiş ve EK-3 no.lu listede yer alan eşya gümrük vergilerinden muaftır.
Madde 114- Muafiyet;
a) Körlerin kendi kullanımları için getirdikleri veya
b) Genel olarak körlerin eğitimi veya onlara yardım sağlanması amacına yönelik kamu yararına faaliyette bulunan dernekler ile Sağlık Bakanlığınca yetki verilmiş kurum veya kuruluşlarca ithal edilen ve EK-3 no.lu listede yer alan
eşya için tanınır.
Madde 115 - Özel olarak 113 üncü maddede bahsi geçen eşyaya mahsus olan ve eşya ile birlikte getirilen parça, yedek parça ve aksesuarlara veya bu eşyanın bakım, kontrol, ayarlama ya da tamiri için gerekli olan aletler de muafiyet kapsamındadır.
Söz konusu parça, yedek parça ve aksesuarlar ile sair aletlerin, eşyanın ithalinden sonra getirilmesi halinde muafiyetin uygulanması için bunların muafiyetten faydalanan eşya ile ilgili olduklarının gümrük idaresine kanıtlanması gerekir.
B. Diğer Malul ve Sakatların Kullanımına Mahsus Eşya
Madde 116 - 1) Körler hariç olmak üzere malul ve sakatların eğitimi, çalışması veya fiziksel ve ruhsal olarak sosyal gelişimlerine yönelik olarak özel surette imal edilmiş olup, malul ve sakatların kendi kullanımları için getirdikleri veya onlara yardım sağlanması amacına yönelik olarak kamu yararına faaliyette bulunan dernekler ile Sağlık Bakanlığınca yetki verilmiş kurum veya kuruluşlarca ithal edilen eşya,

2) (Değişik 2. fıkra: 2004/7889 - 31.8.2004 / m.1) Münhasıran malul ve sakatlar tarafından kullanılmak üzere özel surette imal edilmiş hareket ettirici tertibatı bulunan ve bunlar tarafından ithal edilen motorlu veya motorsuz koltuklar, bisiklet, motosiklet ve motor silindir hacmi 1600 (dahil) cc'ye kadar olan binek otomobilleri (arazi taşıtları hariç) ile el ve ayak fonksiyonlarını tamamen yitirmiş olmaları nedeniyle bizzat sakat kişi tarafından kullanılamayan, sakat kişinin araca binip inmesiyle taşınmasını kolaylaştırıcı tertibatı bulunan ve sakat kişinin üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya sakat kişi tarafından iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılan motor silindir hacmi 2500 (dahil) cc'ye kadar olan taşıtlar (arazi taşıtları hariç)
gümrük vergilerinden muaftır.


3) 2 nci fıkrada yer alan minibüslerin gümrük vergilerinden muaf olarak ithaline izin verilebilmesi için sakat kişinin yaşı veya ağırlığı itibarıyla bu tür bir araca ihtiyacı bulunduğu konusunda Müsteşarlıkça kanaat getirilmesi gerekir.
Madde 117 - Özel olarak 116 ncı maddede bahsi geçen eşyaya mahsus olan ve eşya ile birlikte getirilen parça, yedek parça ve aksesuarlar veya bu eşyanın bakım, kontrol, ayarlama ya da tamiri için gerekli olan aletler de bu muafiyet kapsamındadır.
Söz konusu parça, yedek parça ve aksesuarları ile sair aletlerin, eşyanın ithalinden sonra getirilmesi halinde muafiyetin uygulanması için bunların muafen ithal edilen eşya ile ilgili olduklarının gümrük idaresine kanıtlanması gerekir.
Madde 118 - 116 ncı maddede bahsi geçen eşyanın gümrük vergilerinden muafen ithalinin, Türkiye Gümrük Bölgesindeki bu eşya ile ilgili üretim sektörünün çıkarlarına ciddi ölçüde zarar verdiğinin tespiti halinde, eşya muafiyet kapsamından çıkarılabilir.
C. Genel Hükümler
Madde 119 - 1) 113 ve 116 ncı maddeler gereğince muafen ithal edilen eşya gümrük idaresinin izni olmaksızın kör, malul ve sakat olmayanlara ödünç verilemez, kiralanamaz, devredilemez veya satılamaz.
2) Söz konusu eşya ve malzemeler muafiyetin veriliş amacına uygun kullanılmak ve Müsteşarlıktan izin almak kaydıyla muafiyet hakkı tanınmış başka bir kişi, kurum veya kuruluşa ödünç verilir, kiralanır, devredilir veya satılırsa gümrük vergileri aranmaz.
3) Gümrük vergilerinden muafen ithali yapılan eşya için muafiyet tanınmasını sağlayan şartları kaybeden veya muafen ithal edilen eşyayı 113 ila 118 inci maddelerde belirtilenlerden başka amaçlarla kullanmayı talep eden kişi, kurum ve kuruluşların gümrük idaresine bildirimde bulunması zorunludur.
4) Diğer hallerde ödünç verilen, kiralanan, devredilen veya satılan eşyanın gümrük vergileri 4458 sayılı Gümrük Kanununun 181 ila 194 üncü madde hükümleri uyarınca tahsil edilir.
İKİNCİ BÖLÜM
Doğal Afetlerden Zarar Görenlere Gönderilen Eşya
Madde 120 - 1) Kamu kurum ve kuruluşları ile kamu yararına çalışan dernekler ve Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflar tarafından;
a) Doğal afetlerden zarar gören kişilere ücretsiz olarak dağıtılmak amacıyla.
b) Söz konusu kurumların mülkiyetinde kalmak kaydıyla afete uğrayanların ücretsiz olarak kullanımına sunulmak üzere.
ithal edilen eşya için 121 ila 123 üncü maddeler çerçevesinde gümrük vergileri aranmaz.
2) Yardım kuruluşları tarafından faaliyet süreleri boyunca kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ithal edilen eşya da 1 inci fıkrada yer alan koşullarla gümrük vergilerinden muaftır.
Madde 121 - Doğal afet bölgelerini yeniden inşa etmek amacına yönelik madde ve malzemeler muafiyet kapsamı dışındadır.
Madde 122 - Gümrük vergilerinden muafiyet sadece, gümrük idarelerinin işlemlerini kontrol etmesine imkan tanıyacak şekilde defter ve belge tutan ve gerektiğinde her türlü teminatı verebilecek kurum ve kuruluşlara tanınır.
Madde 123 - 1) 120 inci maddenin 1 inci fıkrasında belirtilen ve gümrük vergilerinden muaf olarak ithal edilen eşya gümrük idaresinin izni olmaksızın muafiyetten yararlanmayan amaçlar için ödünç verilemez, kiralanamaz, devredilemez veya satılamaz.
2) Söz konusu eşya ve malzemeler muafiyetin veriliş amacına uygun kullanılmak ve Müsteşarlıktan izin almak kaydıyla muafiyet hakkı tanınmış başka bir kurum veya kuruluşa ödünç verilir, kiralanır, devredilir veya satılırsa gümrük vergileri aranmaz.
3) Gümrük vergilerinden muafen ithali yapılan eşya için muafiyet tanınmasını sağlayan şartları kaybeden veya muafen ithal edilen eşyayı 120 ila 122 nci maddelerde belirtilenlerden başka amaçlarla kullanmayı talep eden kurum ve kuruluşların gümrük idaresine bildirimde bulunması zorunludur.
4) 2 nci fıkrada belirtilen hükümler dışında ödünç verilen, kiralanan, devredilen veya satılan eşyanın gümrük vergileri 4458 sayılı Gümrük Kanununun 181 ila 194 üncü madde hükümleri uyarınca tahsil edilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Türkiye'de Düzenlenen Uluslararası Spor Müsabakalarında Kullanılmak Üzere Getirilen Eczacılık Ürünleri
Madde 124 - Türkiye Gümrük Bölgesinde düzenlenen uluslararası spor müsabakalarına katılmak üzere gelen sporcular ile yarışmalara katılan hayvanlar için tıbbi amaçla kullanılmak üzere getirilen eczacılık ürünleri, bu sporcu ve hayvanların Türkiye'de kaldıkları süreye uygun miktarda olmak ve kullanıldıkları mahal dışına çıkarılmamak kaydıyla gümrük vergilerinden muaftır.
ONUNCU KISIM
Son Hükümler, Yürürlükten Kaldırılan Hükümler, Geçici Maddeler ve Yürürlük

BİRİNCİ BÖLÜM
Son Hükümler
Madde 125 - Bu Karar kapsamında gümrük vergilerinden muaf tutulan veya istisna edilen ticari mahiyette bulunmayan eşya için ayrıca kambiyo ve ithalat rejimi tahdit ve takyitleri aranmaz.
Madde 126 - Bu Kararın uygulanmasında Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar hükümleri saklıdır.
Madde 127 - Bu Kararda yer alan hususlarda tebliğler çıkarmaya, gerekli görülecek her türlü tedbiri almaya, özel ve zaruri durumları inceleyip sonuçlandırmaya Müsteşarlık yetkilidir.
Madde 128 - Bu Karar hükümlerinin uygulanmasında yabancı paraların T.C. Merkez Bankası efektif alış kuru üzerinden hesaplanan değeri esas alınır.
İKİNCİ BÖLÜM
Yürürlükten Kaldırılan Hükümler
Madde 129 - 28/5/1996 tarihli ve 96/8268 sayılı, 26/8/1996 tarihli ve 96/8486 sayılı, 14/2/1997 tarihli ve 97/9237 sayılı, 21/3/1997 tarihli ve 97/9194 sayılı, 28/10/1997 tarihli ve 97/10206 sayılı, 11/5/1998 tarihli ve 98/11050 sayılı kararnameler yürürlükten kaldırılmıştır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Geçici Maddeler
Geçici Madde 1 - Bu Kararın yürürlüğe girdiği tarihten önce Türkiye Gümrük Bölgesine sevk edilmiş veya gümrüklere gelmiş ya da gümrük işlemleri başlamış eşya ile ilgili olarak, duruma göre eşya sahibi lehine olan yürürlükten kaldırılan mevzuat hükümlerine göre işlem yapılır.
Geçici Madde 1- (2004/7889 - 31.8.2004) Bu Kararın yayımlandığı tarihten önce geçici depolama yerine veya antrepolara alınmış ve henüz serbest dolaşıma girmemiş araçlar için de bu Karar hükümleri uygulanır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Yürürlük ve Yürütme
Madde 130 - Bu Karar 5/2/2000 tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 131 - Bu Kararı Gümrük Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.
EK-1
EĞİTİM BİLİM VE KÜLTÜREL AMAÇLI KİTAP, YAYIN VE BELGELER
A) Kitaplar, Yayınlar ve Belgeler
__________________________________________________ _____________________
G.T.İ.P. | Tanım
_______________|__________________________________ _____________________
37.05 |Fotoğrafçılıkta kullanılan levha ve filmler (dolu ve
|develope edilmiş) (sinemacılıkta kullanılanlar hariç):
|
Y 3705.20.00 |- Kitap mikrofilmleri, çocuklar için hazırlanmış
|resimli kitaplar, çizim kitapları ve resim kitapları;
|okullar için alıştırma kitapları (çalışma kitapları).
|bulmaca kitapları, gazeteler ve sürekli yayınlar,
|basılı dokümanlar veya ticari özelliği olmayan ve
|ciltlenmemiş illüstrasyonlardan oluşan raporlar, basılı
|sayfalar ve kitap basmakta kullanılan reprodüksiyon
|provaları
|
Y 3705.10.00 |- Kitap basımında kullanılan reprodüksiyon filmleri
Y 3705.90.10 |
Y 3705.90.90 |
|
4903.00.00 |Çocuklar için resimli albüm veya kitaplar, resim
|yapmaya veya boyamaya mahsus albümler
|
49.05 |Her nevi matbu haritalar ve hidrografik veya benzeri
|haritalar (atlaslar, duvar haritaları, topografya
|planları ve küreler dahil)
|
|- Diğerleri:
Y 4905.99.00 |-- Diğerleri:
|
| - Jeoloji, zooloji, botanik, mineraloji,
| paleontoloji, arkeoloji, etnoloji, meteoroloji,
| klimatoloji ve jeofizik gibi bilimsel dalların
| ilgi alanına giren haritalar, grafikler ve
| diyagramlar
|
Y 4906.00.00 |Mimari, endüstriyel veya mühendislik planları ve
|tasarımları ve bunların reprodüksiyonları
|
49.11 |Matbu diğer yayınlar (matbu resimler ve fotoğraflar
|dahil):
|
4911.10 |- Ticari reklam yayınları, kataloglar ve benzerleri:
|
Y 4911.10.90 |-- Diğerleri:
| -Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik yayıncılar
|veya kitapçılar tarafından kitap ve yayın şeklinde
|satışa sunulan kitap ve yayın katalogları
|
| -Film katalogları, kayıt veya eğitsel, bilimsel veya
|kültürel özellikte diğer görsel ve işitsel malzemeler
|
| -Turizmi teşvik için hazırlanmış posterler ve
|turistik yayınlar, broşürler, rehberler, zaman
|çizelgeleri ve benzeri yayınlar; illüstrasyon içersin ya
|da içermesin özel nedenlerle yayınlanan, halkın Türkiye
|Gümrük Bölgesi dışına seyahat etmesini teşvik etmek için
|tasarlananlar dahil olmak üzere, bu tür parçaların
|mikrofilmleri dahil
|
| -Ücretsiz olarak dağıtılacak bibliyografik malumat
|malzemesi (1)
|
Y 4911.99 |- Diğerleri
|-- Diğerleri
491199.00.90 |--- Diğerleri
| - Ciltsiz illüstrasyonlar, basılı sayfalar ve kitap
| çoğaltmakta kullanılan reprodüksiyon provaları, bu
| tür parçaların mikrokopyaları dahil (1)
|
| - Halkın Türkiye Gümrük Bölgesi dışında çalışmasını
| teşvik etmek amacıyla tasarlanan yayınlar; bu tür
| yayınların mikrofilmleri (1)
|
9023.00 |Teşhir edilmek (öğretimde veya sergilerde) üzere imal
|edilen ve başka amaçlar için kullanılmaya elverişli
|olmayan alet, cihaz ve modeller:
|
Y 9023.00.80 |-Diğerleri:
|
| - Jeoloji, zooloji, botanik, mineraloji,
| paleontoloji, arkeoloji, etnoloji, meteoroloji,
| klimatoloji ve jeofizik gibi bilimsel dalların
| ilgi alanına giren haritalar, grafikler ve
| diyagramlar
|
_______________|__________________________________ _____________________
(1) Alanının %25'inden fazlasında reklam bulunan eşyaya muafiyet
uygulanmaz. Turizm teşvik posterleri ve yayınlarında bu yüzde oran
sadece özel ticari yayıncılığa uygulanır.
__________________________________________________ _____________________
B) Eğitim, Bilim ve Kültürel Özellikte Görsel ve İşitsel Malzeme
__________________________________________________ _____________________
Birleşmiş Milletler veya Birleşmiş Milletlere bağlı olan ve özel
bir amaca yönelik olarak kurulan diğer kuruluşlar tarafından üretilen
EK-2 sayılı listenin (A) bölümünde yer alan ve kararın 56 ncı
maddesinde belirtilen şartlar çerçevesinde ithal edilen malzemeler.
EK-2
EĞİTİM, BİLİM ve KÜLTÜREL ÖZELLİKTE GÖRSEL VE İŞİTSEL MALZEME
__________________________________________________ ___________
A) Eğitim, Bilim ve Kültürel Özellikte Görsel ve İşitsel Malzeme
(1)
__________________________________________________ _____________________
G.T.İ.P. | Tanım
_______________|__________________________________ _____________________
3704.00 |Fotoğrafçılıkta kullanılan levha, film, kağıt, karton ve
|mensucat (dolu fakat develope edilmemiş)
|
Y 3704.00.10 |- Levhalar ve filmler:
| - Sinematografik film, eğitsel, bilimsel veya
|kültürel özellikte diğer pozitifler.
|
Y 37.05 |Fotoğrafçılıkta kullanılan levha ve filmler (dolu ve
|develope edilmiş) (sinemacılıkta kullanılanlar hariç)
|
|- Eğitsel, bilimsel veya kültürel özellikte olanlar
|
37.06 |Sinemacılıkta kullanılan filmler (dolu ve develope
|edilmiş) (seslendirme iziyle birlikte veya sadece
|seslendirme izinden meydana gelmiş olsun olmasın)
|
3706.10 |- Eni 35 mm veya daha fazla olanlar
|
|-- Diğerleri:
|
Y 3706.10.99 |--- Diğer pozitifler
|
| - İthal edildiği sırada güncel haber değeri olan
| olayları gösteren ve çoğaltma amacıyla en çok iki
| kopya halinde ithal edilen, dünya haberleri veren
| filmler (ses bandı olsun veya olmasın)
|
| - Dünya haberlerini gösteren filmlerle bağlantılı
| olarak kullanılacak arşiv film malzemesi (ses
| bandı olsun veya olmasın)
|
| - Özellikle gençler ve çocuklar için eğlence
| filmleri
|
| - Eğitsel, bilimsel, kültürel özellikte diğer
| filmler
|
3706.90 |- Diğerleri:
|
|-- Diğerleri:
|
Y 3706.90.51 |--- Diğer pozitifler :
|
3706.90.91 | - İthal edildiği sırada güncel haber değeri olan
| olayları gösteren ve çoğaltma amacıyla en çok iki
3706.90.99 | kopya halinde ithal edilen, dünya haberleri veren
| filmler (ses bandı olsun veya olmasın)
|
| - Dünya haberlerini gösteren filmlerle bağlantılı
| olarak kullanılacak arşiv film malzemesi (ses
| bandı olsun veya olmasın)
|
| - Özellikle gençler ve çocuklar için eğlence
| filmleri
|
| - Eğitsel, bilimsel, kültürel özellikte diğer
| filmler
49.11 |Matbu diğer yayınlar (matbu resimler ve fotoğraflar
|dahil)
|
|- Diğerleri
4911.99 |-- Diğerleri
Y 4911.99.00.90|--- Diğerleri
| - Eğitsel, bilimsel veya kültürel özellikte,
| bilgisayara dayalı enformasyon ve dokümantasyon
| hizmetlerinde kullanılan mikrokartlar ve diğer
| bilgi kayıt ortamları
|
| - Sadece eğitim ve demonstrasyon için hazırlanmış
| duvar grafikleri
|
Y 85.24 |Ses veya benzeri kayıtlar için yapılmış plaklar, bantlar
|ve diğer mesnetler (disk imaline mahsus matris ve
|kalıplar dahil, fakat 37 nci Fasıldaki ürünler hariç):
|
|- Eğitsel, bilimsel veya kültürel özellikte olanlar
|
Y 90.23 |Teşhir edilmek (öğretimde ve sergilerde)
|üzere imal edilen ve başka amaçlar için kullanılmaya
|elverişli olmayan alet, cihaz ve modeller:
|
| - Sadece demonstrasyon ve eğitim için tasarlanmış,
| eğitsel, bilimsel veya kültürel özellikte
| örnekler, modeller ve duvar grafikleri
|
| - Moleküler yapı veya matematiksel formüller gibi
| soyut kavramların görselleştirilmiş halleri veya
| taklit resimler
|
Çeşitli |Lazer yansıtma için hologramlar
|
|Multimedya araçları
|
|Programlanmış talimatlar için malzemeler (basılı malzeme
|ile birlikte oluşan araçtaki malzemeler dahil olmak
|üzere)
|
_______________|__________________________________ _____________________
(1) Bu listede yer alan eşyaya muafiyet sağlanması için Kararın 56 ncı
maddesinde bahsi geçen kuruluşlar tarafından ithali gerekir.
__________________________________________________ _____________________
B. Kültür Bakanlığı veya Bu Bakanlık Tarafından Yetki Verilen Kamu
Kuruluşlarınca İthal Edilecek Eğitim, Bilim ve Kültürel Özellikte,
Koleksiyonculara Ait Parçalar ve Sanat Eserleri
__________________________________________________ _____________________
G.T.İ.P. | Tanım
_______________|__________________________________ _____________________
Çeşitli |Satışa çıkarılmayan, koleksiyoncuya ait parçalar ve
|sanat eserleri.
EK-3
KÖRLERİN KULLANIMINA MAHSUS EŞYA
________________________________
__________________________________________________ _____________________
G.T.İ.P. | Tanım
_______________|__________________________________ _____________________
49.11 |Matbu diğer yayınlar (matbu resimler ve fotoğraflar
|dahil):
4911.10 |
Y 4911.10.90 |-Ticari reklam yayınları, kataloglar ve benzerleri:
|--Diğerleri:
|
4911.91 | - Kör ya da kısmen görürler için hazırlanmış
| kabartma baskılar
|
|-Diğerleri:
Y 4911.91.80 |
|-- Resimler, gravürler ve fotoğraflar:
|
4911.99 |--- Diğerleri:
Y 4911.99.00.90|----Resimler, gravürler ve fotoğraflar
|
| -Kör ya da kısmen görürler için hazırlanmış kabartma
| baskılar
|
|--Diğerleri
|
|---Diğerleri
| -Kör ya da kısmen görürler için hazırlanmış kabartma
| baskılar
|
48.02 |Sıvanmamış kağıt ve karton (yazma, basma ve diğer grafik
|işlerinde kullanılan türden) ve delikli kart ve şeritler
|için kullanılan kağıt ve karton (rulo veya tabaka
|halinde) (48.01 ve 48.03 pozisyonundaki kağıt hariç): el
|yapısı kağıt ve karton:
|
|- Diğer kağıt ve kartonlar (elyafı mekanik işlemle elde
| edilmeyenler ve mekanik işlemle elde edilen elyaf
| miktarı toplam elyaf miktarının ağırlık itibariyle
| %10'undan fazla olmayanlar)
|
Y 4802.52 |- - M² ağırlığı 40 gram veya daha fazla olanlar fakat
| 150 gramı geçmeyenler
|
| - Braille kağıdı
|
4802.53 |-- M² ağırlığı 150 gramdan fazla olanlar
Y 4802.53.20.90|---- Diğerleri
4802.53.80.90|
|
| - Braille kağıdı
|
4802.60 |Diğer kağıt ve kartonlar (ağırlık itibariyle toplam
|elyaf miktarının %10'undan fazlası mekanik işlemle elde
|edilen elyaftan olanlar)
|
|--Diğerleri
Y 4802.60.91 |
Y 4802.60.99 |
| - Braille kağıdı
|
48.05 |Sıvanmamış diğer kağıt ve kartonlar (rulo veya tabakalar
|halinde)
|
4805.60 |-Diğer kağıt ve kartonlar (m² ağırlığı 150 gram ve daha
|az olanlar)
Y 4805.60.90 |--Diğer kağıtlar
|
| - Braille kağıdı
|
4805.70 |- Diğer kağıt ve kartonlar (m² ağırlığı 150 gramdan
| fazla fakat 225 gramdan az olanlar)
|
Y 4805.70.90 |--Diğerleri
|
| - Braille kağıdı
|
4805.80 |- Diğer kağıt ve kartonlar (m² ağırlığı 225 gram veya
| daha fazla olanlar)
Y 4805.80.90 |--Diğerleri
|
| - Braille kağıdı
|
48.23 |Diğer kağıt, karton, selüloz vatka ve selüloz lif
|tabakaları (ölçüsüne veya şekline göre kesilmiş); kağıt
|hamurundan, kağıt, karton, selüloz vatka veya selüloz
|liflerden diğer eşya:
|
|- Yazma, çizim veya diğer grafik amaçlar için diğer
| kağıt ve kartonlar:
4823.59 |--Diğerleri:
Y 4823.59.90 |--- Diğerleri:
| - Braille kağıdı
|
Y 6602.00.00 |Bastonlar, iskemle bastonlar, kamçılar, kırbaçlar ve
|benzerleri
|
|- Körler ve kısmen görürler için beyaz bastonlar
|
Y 84.69 |Yazı makineleri ve kelime işlem makineleri
|
|- Körler ve kısmen görürler için uygun hale getirilmiş
| olanlar
|
Y 84.71 |Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan
|otomatik bilgi işlem makineleri ve bunlara ait birimler;
|manyetik veya optik okuyucular, verileri kayıt ortamına
|kod şeklinde girmeye ait makineleri ile bu verileri
|işleyen makineleri:
| - Körler ve kısmen görürlerin kullandığı kayıtlı
| malzemenin veya Braille kağıtlarının mekanik olarak
| üretilmesinde kullanılan teçhizat.
|
Y 85.19 |Plak döndürücüler, pikaplar, kaset çalarlar ve
|kaydedilen sesi tekrar vermeye mahsus diğer cihazlar
|(ses kaydedici tertibatı bulunmayan)
|
| - Körler ve kısmen görürler için uygun hale getirilmiş
| ve özel olarak dizayn edilmiş pikaplar ve
| kasetçalarlar
|
Y 85.24 |Ses veya benzeri kayıtlar için kayıt yapılmış plaklar,
|bantlar ve diğer mesnetler (disk imaline mahsus matris
|ve kalıplar dahil, fakat 37 nci Fasıldaki ürünler hariç)
|
| - Konuşan kitaplar
|
| - Braille kağıdı ve konuşan kitapların üretimi için
| manyetik bantlar ve kasetler
|
90.13 |Sıvı kristalli tertibat (diğer pozisyonlarda daha özel
|bir şekilde belirtilen eşyayı meydana getirmeyen);
|lazerler (lazer diyotları hariç); bu Fasılın başka
|yerinde belirtilmeyen veya yer almayan optik alet ve
|cihazlar:
|
Y 9013.80 |-Diğer alet, cihaz ve tertibat
|
| - Körler ve kısmen görürler için büyütücü
| televizyon ekranları
|
|
|
90.21 |Ortopedik cihazlar (koltuk değnekleri, cerrahi kuşaklar
|ve fıtık bağları dahil); cebireler, gutyerler ve
|kırıklara mahsus diğer cihazlar; protez organlar;
|sağırların işitmesini kolaylaştırmaya mahsus cihazlar ve
|vücut kusur veya noksanlığını gidermek amacıyla üstte
|veya elde taşınan veya vücudun içine yerleştirilen diğer
|cihazlar:
|
9021.90 |-Diğerleri
Y 9021.90.90 |--Diğerleri
|
| - Körler ve kısmen görürler için elektronik yer
| saptayıcı ve engel dedektörü
|
| - Körler ve kısmen görürler için büyütücü televizyon
| ekranları
|
| - Körler ve kısmen görürler için elektronik okuma
| makineleri
|
9023.00 |Teşhir edilmek (ör: öğretimde veya sergilerde) üzere
|imal edilen ve başka amaçlar için kullanılmaya elverişli
|olmayan alet, cihaz ve modeller:
|
y 9023.00.80 |-Diğerleri:
|
| - Körler veya kısmen görürlerin kullanması için özel
| olarak tasarlanmış öğretim araçları ve gereçler
|
Y 91.02 |Kol saatleri, cep saatleri ve diğer saatler
|(kronometreler dahil) (91.01 pozisyonundakiler hariç):
|
|- Braille saatleri (değerli metallerden yapılanlar
| hariç)
|
95.04 |Eğlence merkezleri için oyun eşyası, tilt makinesi,
|bilardo, kumarhane oyunları için özel masalar dahil
|salon veya masa oyunları ve otomatik bowling oyun
|ekipmanları:
|
9504.90 |- Diğerleri:
|
Y 9504.90.90 |--Diğerleri:
|
| - Körler ve kısmen görürlerin kullanması için
| özellikle uyarlanmış masa oyunları ve aksesuarlar.
|
çeşitli |Körler ve kısmen görürlerin eğitsel, bilimsel ve
|kültürel gelişimleri için özel olarak tasarlanmış diğer
|tüm parçalar.
bakx