|
Alıntı: |
 |
|
|
 |
Yazan türk dil kurumu,Güncel Türkçe Sözlük |
 |
|
|
|
|
|
|
birleşik cümle
isim, dil bilgisi
isim, dil bilgisi Bir veya birkaç yan cümle veya ara cümle ile bir temel cümleden kurulan cümle, birleşik tümce
|
|
 |
|
 |
|
Birleşik cümle tamlaması hoşuma gitmedi nedense, Türk Dil Kurumu kullansa bile!
Ben söz konusu cümleyi (tümceyi)
'Bileşik Cümle(tümce) olarak öğrendim. Eskiye bağlılğımdan mı yoksa mantıken bana daha doğru geldiğinden mi bilemiyeceğim. Allahtan ki
'bileşik cümle' konusunda yalnız değilim. Tahir Nejat Gencan'da Türk Dil Kurumu Yayınları'ndan olan ve 3.cü baskısı 1975 yılında yapılan 'Dilbilgisi' adlı eserinde
'Bileşik Tümce' kavramını kullanıyor.
'Bileşik cümle' kavramını
'birleşik cümle'ye yeğlememin sebebi ortada birleşen cümlelerin değil,
Bir veya birkaç yan cümle veya ara cümle ile bir temel cümleden kurulantek bir cümlenin bulunuşu. Kısaca belirtmek gerekirse ortada bir temel cümle ve bu temel cümleyi tamamlıyan yan cümleler var. Ortada 1,2,3 sıralamasından ziyade temel cümleyi tamamlıyan bir veya birkaç yan cümle var. İlk ve son cümle burada söz konusu değil, olsa olsa, ilk yan cümle, ikinci yan cümle..., son yan cümle söz konusu olabilir.
Tahir Nejat Gencan bunu şu şekilde tarif ediyor:
Tümleyen ve tümlenen önermelerden kurulmuş olan söz dizisine BİLEŞİK TÜMCE denir(Sayfa 121)Ve devam ediyor:
a) Her bileşik tümcede ancak bir çekimli eylem vardır; yani bir tek temel önerme bulunur.
b) Bir bileşik tümcede kaç eylem varsa o kadar yan önerme vardır...Yan önermelerin sayısı için sınır yoktur.
Saygılarımla