Mesajı Okuyun
Old 24-11-2012, 23:49   #1
DEMİRCİZADE

Varsayılan Hisseli Taşınmazda Tapu İptali Tescil Davacı

Sayın Meslektaşlarım,
Olağanüstü kazandırıcı zaman aşımına dayanarak açtığımız bir tapu iptali-tescil davasında, taşınmazın tapu kayıtlarında üç malik görünmektedir. Her üç malik de ölmüştür ve dava mirasçılarına karşı açılmıştır. Ancak tapuda her malikin hissesi 1/3 dür. Müvekkil ile iki malik arasında 22 yıl önce, taşınmazın 45 m2'lik kısmının satımı konusunda harici satım sözleşmesi yapılmıştır. Taşınmazın tamamı 90 m2'dir. Diğer kısım da başka birisi tarafından maliklerin birinden harici satım sözleşmesi ile alınmış ve halen kullanılmaktadır. Bizim talebimiz, 45 m2'lik kısmın ifrazı ile tapunun iptali ve müvekkil adına tescilidir. Ancak davanın kabul edilmesi durumunda, 45 m'lik kısmın maliklerden nasıl alınacağı sorunu ile karşılaştık. Benim fikrim, hisseleri oranında her üçünden alınmasıdır. Yani her üç malikin hissesi de 1/3 olduğundan her birinin hissesinden 15 m2 alınıp ifraz edilerek tescil edilebileceği yönündedir. Bu konuda YARGITAY kararı aradım ancak bulamadım. Mahkeme tereddüte düştüğü için Yargıtay kararı istemektedir. Elinde karar olan meslektaşlarımın yardımlarını bekliyorum. Ayrıca düşüncemde haklı mıyım? Şimdiden Teşekkürler, İyi Çalışmalar Türk Hukuk Sitesi ailesi...