Mesajı Okuyun
Old 24-11-2012, 16:33   #2
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan naif
Merhabalar,

Soruma bir kısım önel bilgi vererek başlıyorum.
Bilindiği üzere 6098 sayılı borçlar yasasının 346. maddesi ile kira sözleşmelerindeki muacceliyet kaydının hükümsüz olduğu hükmü getirilmiştir.
Yine aynı madde, 6353 sayılı yasa ile değiştirilerek tarafları tacir olan işyeri kiraları açısından 8 yıllık erteleme hükmü getirilmiştir.
İlaveten 6101 sayılı uygulama yürürlük ve uygulama şekli hakkında kanunda 1 ila 4 maddeleri arasında yürürlük öncesi meydana gelmiş fiil ve işlemlerin hangi kanun rejimine tabi olacağı düzenlenmiştir.

Şimdi soruma geleyim. Olayımızda taraflar kira sözleşmesini yürürlük tarihi öncesinde düzenlemiş ve sözleşmede muacceliyet kaydı var.İşlerinin yoğunluğu nedeniyle kira bedellerini ödeyemeyen müvekkile,kiraya veren tahliye ve haciz talepli gönderdiği ödeme emrinde muacceliyet kaydına dayalı kalan kira bedellerini de talep etmiştir.

Bu bilgiler ışığında kanunun yorumlanması ve uygulamadaki durum göz önüne alınarak muacceliyet kaydının hükümsüz olduğuna ilişkin bir anlam ve sonuç çıkarabilir miyiz?

Kiralananın "işyeri" olduğu konusunda net bir ifadeniz olmasa da, 346 ıncı maddeye atıf yaptığınız için, işyeri olduğunu anlıyorum. Bu nedenle, "işyeri" kiralanması sözkonusu ise, muacceliyet kaydı geçerlidir.

Mesken kirası sözkonusu ise, muacceliyet kaydı geçersizdir. Ancak, icra takibi kanunun yürürlük tarihinden önce yapılmışsa bu defa icra takibinin(ve sonuçlarının) geçerli olacağını düşünmekteyim.