Mesajı Okuyun
Old 20-11-2012, 11:12   #9
Av. Engin EKİCİ

Alıntı:
Yazan Av.Suat Ergin
Yargıtay, evden kaçan evli bir kadının geceyi bir erkeğin evinde geçirmesini ve bir kocanın geceyi bir kadınla otelde aynı odada geçirmesini zina sebebi sayarak boşanma nedeni olarak kabul etti....
Yargıtay'ın, kadının bir başka erkekle aynı evde ve erkeğin bir başka kadınla aynı otel odasında kalmasıyla boşanma nedenlerinden biri olan "zina"nın gerçekleştiğinin kabulü gerektiği yönündeki yaklaşımına katılmıyorum. Bu tip durumlarda boşanmaya dayanak olması açısından belirlenmesi gereken husus, "yabancı" bir kişiyle aynı ortamda kalma olgusunun zina kapsamında değerlendirilebilecek olup olmadığıdır. Ancak Yargıtay, tümüyle peşin fikirle ve olumsuz bir önyargıyla hareket ederek bu davranışın Medeni Kanun'un 161. maddesinde ifadesini bulan mutlak bir boşanma nedeni olduğunu savunmuştur. Eğer bir başkasıyla aynı ortamı paylaşan eş, bir arada olma nedeninin bir zorunluluktan kaynaklandığı savunmasını yapar ve bunu kanıtlar ise, mahkemenin bu durumu göz önünde bulundurarak karar vermesi gerekir. Ayrıca Sayın ERGİN'in konuya
Alıntı:
Ben bir defasında Yargıtay'daki duruşmaya erkek avukat arkadaşımla gitmiştim. Gece otelde aynı odada kalmıştık. Neyse ki eşimin haberi olmadı.
şeklindeki ironik yaklaşımının da değerlendirilmesi gerekir. Zira evli ve çocuk sahibi olduğu halde karşı değil aynı cinsten başkalarıyla birliktelik yaşayan insanlar da vardır. Yargıtay söz konusu kararında, evlilik birlikteliği içinde iken karşı cinsten başka insanlarla bir arada olmaya odaklanarak bu hususu atlamış görünmektedir.

Şu anda devam eden bir boşanma davamızda, eşinin olmadığı zamanlarda kendi evinde -çocukları da evde ve fotoğraf çekiyor- başka erkeklerle el ele fotoğraflarının ve geceleri defalarca yapılan telefon ve kısa mesajlaşmaların tespit edildiği bir kadının "zina" eylemini gerçekleştirip gerçekleştirmediği noktasında mahkeme, görüntü ve gsm kayıtlarını göz önünde bulunduracaktır ancak bu durumu boşanma nedeni kabul edip etmeme bakımından ince eleyip sık dokumak gerekir.

Saygılarımla..