Mesajı Okuyun
Old 19-11-2012, 14:06   #1
av.omerr

 
Varsayılan Tescilden sonra ihalenin feshi

Merhabalar,

(A) alacaklı tarafından ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile (B) borçluya ait taşınmaz malın satışı konusunda talimat icrasına satış talimatı yazılıyor, talimat uyarınca talimat icra dairesi cebri icra yolu ile taşınmazı ihaleye çıkarıyor ve taşınmaz ihale alıcısı olan (C)'ye ihale ediliyor. İhalenin feshi davası açılıp açılmadığı talimat icra dairesinin bağlı bulunduğu icra mahkemesine soruluyor, itiraz olmadığından ihale kesinleştirilip, C adına tescil yapılıyor. C'de kısa zamanda taşınmazı bir başkasına (D)'ye devrediyor, D'de bir başkasına devrediyor. Bu sırada B aslında yasal süresinde (İhalenin gerçekleştiği tarihten 7 gün içerisinde) bir başka icra mahkemesinden muhabere yolu ile ihalenin feshi davası açıyor, ancak her nasılsa dosya mahkemesine geç ulaşıyor. Sorunlar silsilesi bundan sonra başlıyor.
Muhabere yolu ile açılan ihalenin feshi davasını icra mahkemesi kabul ediyor ve ihalenin feshine karar veriyor. Karar sonrasında kesinleşiyor.
B bunun üzerine tapu iptali-tescil davası açıyor, genel mahkeme davayı reddediyor ve mahkemenin kararı kesinleşiyor.
Bu anlattığım olayda beni ilgilendiren "ihale bedeli" kime ait olacağıdır?
Normal koşullarda ihale feshedildiği takdirde ihale bedeli ihale alıcısına ödenir, ihale alıcısıda tescil yazısını iade eder yani malı iade eder. Ancak burada iade edilecek mal yok.
İhale feshi davası reddedilseydi veya açılmasaydı ihale bedeli dosya alacaklısı olan A'ya ödenecekti. Ancak ortada geçerli bir ihale bulunmadığından icra müdürlüğü ihale bedelini A'ya da ödememektedir.
"İhale bedeli" kime aittir?
Konu ile ilgili olarak düşüncelerinizi ve yardımlarınızı rica ediyorum.
Şimdiden teşekkürler ve iyi çalışmalar.