17-11-2012, 14:11
|
|
|
Ayıplı mal, aldatarak satış ve zamanaşımı
Sayın meslektaşlarım;
Bizzat başıma gelmiş bir sıkıntı var ve yardımlarınızı bekliyorum.
Bir araba firmasından Samsun'dan Nisan ayında araç satın aldım. Gerek bayi gerekse Genel Müdürlük aracı satarken, araca 6 yıl garanti kapsamında LPG takılacağını(çalışmaların devam ettiğini, artık konunun basına yansıdığını bu sebeple dönüş olamayacağını) sözlü taahhüt etti.Satarken taahhüt verildiğine ilişkin tanıklarım var. Bu arada aracın siparişini verilirken proforma faturaya ''LPG'' ibaresi düşülüyor. Ben garantili LPG takılacağı sözüne güvenerek aracı satın aldım.
Genel Müdürlük ile Mayıs ayında telefonda görüşmemde, sadece Ağustos ayında satılan araçlara garanti kapsamında LPGli araç satılacağı belirttiler ve Eylül ayından itibaren sadece o tarihten itibaren satılan araçlara garanti kapsamında LPG takmaya başladılar.
Ancak Bayi bu süreçte biraz daha beklememizi,çözüm bulacaklarını bildirdiler. Akabinde kendilerince çözüm bulduklarını, özel bir sigorta yapılarak aracın garantisinin yine bozulmayacağını belirttiler. Bunun üzerine dün görüşmeye gittim ve yaptığım görüşmede söz konusu sigorta poliçesini okudum fakat aracı satarken verdikleri taahhütle alakası olmadığını gördüm.
Bu arada Eylül ayına kadar bu firma bayileri tüketiciyi aldatarak yüzlerce araç sattı.Konuya ilişkin Facebook'ta başlıklar açıldı, forumlarda şikayetler yazıldı, Otohaber dergisine kadar taşındı konu.
Şimdi sorularıma gelecek olursak,dava açmayı düşünüyorum;
1-) Sizce TKHK 4.maddesi(ayıplı mal) ve BK 36 burada uygulanabilir mi?
2-) Zamanaşımı sorunu ile karşılaşır mıyım? Bayii ilk defa dün verdikleri taahhüte uyamayacaklarını belirtti. Aracın tesliminden itibaren bir ay içinde ihbar edilmesi gerekliliği söz konusu olur mu (söz verdiklerini ama tutmadıklarını, fabrikadan kaynaklandığını yanımda bir tanık varken itiraf ettiler)
3-) Yazılı ihtar çekmeme gerek var mı ?
4-) Tavsiyeleriniz nelerdir?
Son olarak, süreçte ihmalimin olduğunun farkındayım. Hızlı davranamadım fakat açıkçası bu konuyla ilgilenecek fırsatım olmadı. Şimdiden teşekkür ediyorum. Saygılar.
|