|
Mucbir Sebepler
Arkadaslar,
yogunluktan oturu uzun sure siteyi ne takip edebildim ne de girebildim. Yardimci olmanizi rica ettigim bir husus var basit bir konu oldugunu dusunuyorum ama fikir verirseniz sevinirim.
Sozlesmeleri duzenlerken genelde icinde mucbir sebepleri de ekleriz. Muvekkilin sorusu soyle oldu, mucbir sebep halleri vukubuldugunda, vukubuldugu tarihe kadar yapilan is ne ise onlarin masraflarini talep edebiliriz degil mi diye ?
Sozlesmedeki ornek maddeyi yaziyorum
"Savaş, (deklare edilmiş olsun veya olmasın);kısmı ve genel ihtilal, sınai anlaşmazlık(grev-lokavt), güç, yakıt, nakliye, ekipman veya sair mallar ve hizmetlerin yokluğu, doğal afetler, bulaşıcı hastalıklar, hükümet icraatı, ihracat veya ithalat kısıtlamaları, yangın, infilak, kazalar, sabotaj, halk ayaklanmaları, isyanlar, bu nedenlerle nakliye ve depolama sırasında kırılma, hırsızlık veya kaybolma gibi burada belirtilen Fors Majör sebebiyle teslimatlardaki gecikmelerden X sorumlu tutulamaz. Mücbir sebep halinin ….. günü aşması durumunda, mücbir sebep tesiri altında kalan Taraf, mücbir sebep halini, sonuçlarını, alınan tedbirleri ve tahmini süresini diğer Taraf’a derhal bildirir. Mücbir sebep tesiri altında kalan tarafın Sözleşme’den doğan yükümlülükleri bu hal sona erene kadar ertelenebilir; ancak, mücbir sebep halinin ….. günü aşması durumunda, Taraflar’dan herhangi birisi Sözleşme’yi tek taraflı yazılı bildirim ile tazminatsız olarak sona erdirebilir."
Muvekkilin sorusu ise su: Hukmun son paragrafina istinaden, Sozlesme, mucbir sebeplerin .... gunu asmasi halinde taraflardan biri tarafindan tazminatsiz olarak feshedildiginde, Mucbir sebepler basladigi tarihe kadar yapmis oldugumuz hizmetin karsiligini almaya hak kazaniriz degil mi ? Karsi taraf feshetti gitti sozlesmeyi diyelim ki 90 gunu asti cunku mucbir sebep, sozlesmede de goruldugu uzere boyle bir madde var. Acaba bu durumda mucbir sebep tarihine kadar ki hizmetlerin karsiligi olan tutari isteyebilir miyiz ?
Ilgili kanunda buna iliskin maddeyi belirtirseniz sevinirim. Hangi kanun hangi madde
Fikir verirseniz cok sevinirim
|