Mesajı Okuyun
Old 13-11-2012, 13:55   #3
Av.Bülent Özkan

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.alperdogan
Sayın meslektaşlarım,

Site yönetiminin ileride oluşabilecek sorunların önüne geçmek için kat maliklerinden birine ait taşınmaz kiraya verilmeden önce kiraya verilebilmesi için aidata ilişkin bir miktarı örneğin 3 aidat bedelini depozito olarak alması ve bir hesaba yatırması, kiracı tarafından aidat ödenmediği takdirde depozitodan kesinti yapılacağını belirtmesi aksi takdirde taşınmazın kiraya verilemeyeceğine dair işlemi geçerli midir?

Sn. Alper Doğan,

Anladığım kadarı ile bir kat maliki kendine ait taşınmazı kiralamak istiyor. Fakat yönetim diyor ki 3 aidat tutarı kadar depozito alıp yönetim hesabına yatır yoksa kiralama yapamazsın.

Apartman/Ada/Site yönetimi böyle bir karar alamaz. Saçmalığın daniskası olur. KMK'ya göre apartman/ada/site yönetimleri ORTAK ALANLARA İLİŞKİN kararlar alabilirler. Bağımsız bölümün kiralanmasını şarta bağlayamazlar. Yönetimin, bağımsız bölümler ile ilgili böyle bir karar alma hakkı yoktur.

Kat maliki ve kiracı KMK uyarınca aidattan sorumludur. Ancak bu sorumluluğa dayalı olarak sizin olaydaki gibi bir şart koşamaz. Yönetim sadece aidat ödenmezse dava açar veya icra takibi yapar.

İkinci olarak; kira sözleşmesi kiralayan malik ile kiracı adayının anlaşması ile kurulmuş olur. iki kişi arasında yapılacak sözleşmeyi yönetim yasaklayamaz. 3. kişiler paşa paşa bunu kabul etmek zorundadır.

Yönetim böyle bir karar alsa bile bu karar BUTLAN İLE SAKIT YANİ YOK HÜKMÜNDE OLACAKTIR.