09-11-2012, 14:34
|
|
|
Aynı anda hem dul yetim aylığı hem de emekli aylığının alınması sebebiyle ortaya çıkan uyuşmazlık
Davalı B, 1995 yılında ölen babasının dul kız çocuğudur. Aynı zamanda 1975-1995 arası SSK'lı olarak çalışmış ve 1996 yılında emekli olmuştur.
1996-2002 yılları arasında,davalı B; hem babasından dolayı yetim aylığı; hem de emekliliği sebebiyle SSK'dan emekli aylığı almıştır.
1996 yılında babasının ölümü sebebiyle yetim aylığından faydalanabileceği bilgisini alarak,ilgili kuruma başvuran B;kurum yetkililerinin istediği belgeleri ibraz etmiş;yetkililerin herhangi bir uyarısıyla karşılaşmadan,kendisine yetim aylığı bağlanmıştır.
Bu olay sebebiyle SSK-SGK tarafından,5510 s.k m.96 sebebiyle,davalıya 2006 tarihinde icra takibi başlatılmış,ödeme emri davalıya 2011 yılında tebliğ edilebilmiştir.Borçlunun itirazı ve bu itirazın kaldırılmasıyla birlikte dava süreci devam etmektedir.
Davalıdan ödenmesi istenen miktar,fazladan ödenen maaş olarak 18 bin TL; geriye dönük faiz olarak 14 bin TL; toplam 32 bin küsur TL'dir.
Bu olayda nasıl hareket etmek gerekir?
Benim görüşüm şu; davalının, yetim aylığı alabilecek nitelikte olup olmadığını araştırmakla yükümlü olan SSK'dır. Davalı,bu maaş için aranan niteliklere sahip olmasa da SSK,kendi kusuru ile yanlışlığa düşerek bu maaşın bağlanmasına sebep olmuştur.
Konuyla ilgili değerli görüşlerinizi bekliyorum. İyi çalışmalar.
|