08-11-2012, 12:43
|
#3
|
|
Yabancı Bayraklı gemilerde 6102 sayılı TTK'nın Deniz Ticareti kitabındaki hükümler uygulanır.
Gemi adamlarının hizmet akitlerinden doğan alacakları 6102 sayılı TTK’nın 1320/1-a maddesine göre GEMİ ALACAKLISI hakkı vermektedir. 1321. Maddye göre ise gemi alacakları (dolayısıyla gemi adamı alacağı) gemi üzerinde kanuni rehin hakkı verir. Gemi adamı ücret alacağı sebebi ile rehin hakkı olduğunu 1 yıllık zamanaşımı süresi içinde ileri sürmelidir.
Uluslar arası gemi adamları birliği veya başka türlü birlikler gemiyi seferden men edemezler. Bunca yıldır bu işlerle uğraşıyoruz ama hiç böyle bir şey duymadım. Zaten kanunen de mümkün değil. Geminin seferden men edilip edilmeyeceğine sadece görevli ve yetkili mahkeme karar verebilir. Yabancı bayraklı gemilerdeki gemi adamı alacaklarına ilişkin talepler Deniz İhtisas Mahkemelerinde ileri sürülür.
Somut olayınızda GEMİNİN ŞU ANDA DEMİRLİ BULUNDUĞU YERDEKİ DENİZ İHTİSAS MAHKEMESİNE (ihtisas mahkemesi yoksa ticaret mahkemesine) başvurmalı ve İHTİYATİ TEDBİR istemelisiniz. Esasa ilişkin dava açmadan değişik iş olarak mahkeme buna karar verebilmektedir. Tedbir talebiniz “ geminin seferden meni” şeklinde olmalıdır.
Bu talebi yaparken geminin şu an Türk Kara suları içinde bulunduğunu (bulunduğu limanı ) beyan ediniz. Ayrıca gemi adamının gemiye katılış belgelerini, aldığı ücrete dair varsa sözleşmeyi, ödeme evraklarını ve dekontları sununuz. Büyük ihtimalle talebiniz kabul olur ve geminin seferden menine karar verilir. Seferden men kararı mahkeme kalemince müzekkere ile herhangi bir liman başkanlığına bildirildiğinde artık o geminin bulunduğu yerden ayrılması mümkün değildir. Seferden men kararının infazı için icra müdürlüğü de görevlendirilebilir. Bu durumda mahkemenin seferden men kararını icra dairesine indiriyorsunuz, tıpkı ihtiyati hacizdeki gibi bir dosya açıyorsunuz ve o dosyadan Lİman Başkanlığına müzekkere yazılıyor. Usul böyle.
Tedbir kararından itibaren de kanuni süre içinde esasa ilişkin davanızı açınız.
Bu konuda site içinde (kütüphane kısmında) gemi adamı alacağının icra takibine konu edilmesi adlı makaleyi okuyabilirsiniz.
Selamlar.
|