Mesajı Okuyun
Old 07-11-2012, 14:04   #4
Av.Duygu Işık Behrem

 
Varsayılan

Değerli Meslektaşım,

- İş sözleşmesi kim tarafından hangi nedenle feshedilmiştir?

- Tutanakların tanziminden sonraki dönemde işçi çalışmış mıdır? 15 günlük devamsızlık olana kadar işverenin aklı neredeymiş? Nasıl olup da devamsızlık 15'e kadar çıkmış? Her devamsızlık sonrası işçinin savunması alınmış mı, belgesi istenmiş mi, ihtarname keşide edilmiş mi? Mahkemece bu hususlar gözetildi mi?

İş davalarında benden çok daha tecrübelisiniz Selim Bey benden çok daha iyi bildiğinize eminim ama bunu işverenin devamsızlığa ilişkin örtülü feragati olup olmadığını anlamak açısından soruyorum.

Zira Yargıtay kararlarında da, "iş sözleşmesinin işçinin davranışı nedeniyle geçerli bir şekilde feshedilebilmesi için, işçinin kendisine verilen ihtardan sonra bir defa daha yükümlülüğünü ihlal teşkil eden davranışta bulunması gerekir. İşçiye verilen ihtardan sonra yeni bir yükümlülük ihlali meydana gelmemişse, sırf ihtara konu olan davranışa dayanılarak iş sözleşmesi geçerli bir şekilde feshedilemez. Çünkü ihtarın verilmesiyle işveren, ihtara konu olan davranış nedeniyle iş sözleşmesini feshetme hakkından örtülü olarak feragat etmiş bulunmaktadır." görüşü hakim.

- Mahkeme devamsızlık konusuna sonradan mı aymıştır?


Eğer devamsızlık konusu davanın en başından beri belli ise dosyanın hesap bilirkişisine gönderilmeksizin karara çıkarılabileceği görüşündeyim. Çünkü burada hesap yapılmış olması sadece yargılamanın uzamasına ve giderin artmasına sebebiyet vermiştir; şayet devamsızlık konusu en baştan beri açıkça ortada ise ne diye dosya hesap bilirkişisine gönderilsin ki... Bu yönden ben de sizinle aynı görüşteyim.