Mesajı Okuyun
Old 07-11-2012, 12:18   #8
Av.Duygu Işık Behrem

 
Varsayılan

Dinlediğim her iki seminerde de özellikle bu soru konuşmacılara yöneltildi. İkisinde de verilen cevaplar, avalde eşin rızasının gerekeceği yönünde idi. (Gerekçe TBK m.603)

Uygulamada henüz bir şey göremediğimiz için ve şu aşamada neyin ne olacağı da belli olmadığından hepimizin eli kolu bağlandı. Yeni yasa, bazı konularda ticaret hayatını çıkmaza sokan bir hal aldı. Avalde dahi eşin rızası aranacak olur ise zaten artık nakit paranın esamesinin okunmadığı ticaret hayatında kambiyo senetlerinin de hali harap olacak demektir. Yakında geçmiş çağlarda olduğu gibi mercimeğe karşılık bulgur, bornoza karşılık çatal takımı, sehpaya karşılık halı falan almaya başlarız. (Aslında böyle olsa her şey daha güzel olabilir bence )

Düşünsenize Şirketin borçlu olduğu bir senette çift imza var (çift imza zorunluluğu da getirilmemiş), Şirket kaşesi var. İmzalardan birinin şirketin, diğerinin ise şahıs olarak imza sahibinin sorumluluğunu gerektirdiğini ve dolayısıyla aval anlamında olduğunu iddia edeceğiz/savunacağız.

Mahkemenin kararı; "aval imzasına ilişkin olarak eşin rızasını gösterir yazılı delil bulunmadığından şahsın sorumluluğuna gidilemeyeceği..." şeklinde olacak.