Mesajı Okuyun
Old 03-11-2012, 18:01   #2
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Haci Altan
Merhabalar;

Müvekkillere davacılar tarafından para veriliyor. Verilen bu para karşılığında müvekkiller ile aralarında kar payı sözleşmesi yapılıyor ve verilen para karşılığında kambiyo senedi üzerinde vede günü yazılan yere 23/11/2013, Sayın......... olan yerede TEMİNET SENEDİ yazılarak müvekkiler tarafından davacılara bir belge veriliyor. Ancak kar payı için para verilen işyeri resmi olarak müvekkillerden sadece birinin üzerine kayıtlı. Yapılan kar payı sözleşmesinde de resmi olarak işyerine sahip olan müvekkilin imzası bulunmamaktadır. Şimdi davacılar vermiş oldukları ana paranın iadesi ve alamadıkları kar payı için dava açmışlar.
SORU 1 :Sözleşmede imzası bulunmayan müvekkil sorumlu tutulabilir mi?
SORU 2 :Sadece Kar Payı sözleşmesi yapılabilir mi?
SORU 3 :Verilen teminat senedi geçerlimidir. Geçerli olduğu kabul edilirse ödeme için veya dava açmak için üzerinde yazılı olan vade tarihini beklemek gerekmez mi ?
Teşkkürler
İyi Çalışmalar...

Sözleşmede imzası olmayan kişi sözleşme koşulları "kapsamında" sorumlu tutulamaz. Ancak yazılı sözleşmenin geçerlilik koşulu olmadığı durumlarda taraflar arasında sözleşmenin kurulduğu hususu HMK'da belirlenen geçerli sair delillerle ispatlanabilir, o ayrı konudur.

Senet üzerinde teminat senedi yazdığı halde ve neyin teminatı olduğu belli değilsei yani borçlunun imzasını taşıyan bir sözleşme ile desteklenmiyorsa teminat senedi kaydı geçersiz sayılır.