 |
Alıntı: |
 |
|
|
 |
Yazan Av. Hulusi Metin |
 |
|
|
|
|
|
|
Üstadım,
İpotek tesisi ile, taşınmaz maliki 3.şahıs (A):
(B) ile (C) arasındaki (örneğin bir sözleşmesel ilişkiden) doğmuş ve/veya doğabilecek borç için
1)İpotek bedeli (?) ile sınırlı olarak
2)İpotek bedeli (?) ile sınırlı olmadan (sözleşme borcu için)
İpotek alacaklısı (C)’ye karşı ayni bir sorumluluk altına girerse…
Ayırımı yapılabilir mi ?
1.Yapılırsa, “Duyuru” bağlamında TBK.m.581 uygulaması açısından bir fark olur mu?
2.Tapu görevlisi, tarafları, İpotek sözleşmesine (klozuna), (“Duyuru” doğrultusunda), örneğin; “ TBK.m.583,584 ve 603’de belirtilen hususlar yasaya uygun olarak yerine getirilmiş olup, işlemden kaynaklanabilecek hukuksal sorumluluk ipotek alacaklısı (C)’ye aittir” şeklinde bir beyanda bulunmaya mecbur edebilir, aksi halde işlemi yapmayabilir mi?
|
|
 |
|
 |
|
Üstadım,
3 üncü kişi taşınmazına bir başkasının borcu için ipotek koydurursa, sadece ipotek bedelinden sorumlu olur. İpoteğin geçerli olabilmesi için, bedelin belirli olması yasal zorunluluktur. Aksine sözleşmeler geçersizdir. Bu olasılık TBK 581 inci madde kapsamı dışındadır.
Eğer 3 üncü kişi, ipotek bedeli ile sınırlı olmadan(sözleşme borcu için)işlem yapacaksa, 3 üncü kişi olmayacak aksine kefil olacaktır. TBK 581 inci maddede hüküm altına alınan bu husustur. Bu halde de yine ipotek bedeli belli olacaktır. Tapu memurunun burada nasıl bir denetimi sözkonusu olacak onu anlamadım. Tapu memuru, ipoteğin kurulması için gerekli olanların(yukarıdaki mesajlarda yazılıdır) yerine getirilip getirilmediğini denetlemekle yetinecektir. 3 üncü kişi sözleşme borcuna da kefil olacaksa ve tek taşınmaz varsa, borç ödenmediğinde taşınmaz satılacak ve bakiye borçtan da sorumlu olacak.
Tapu memurunun,
 |
Alıntı: |
 |
|
|
|
|
|
|
|
işlemden kaynaklanabilecek hukuksal sorumluluk ipotek alacaklısı (C)’ye aittir |
|
 |
|
 |
|
şeklindeki ifadesinin önemi yoktur. Çünkü ipotek konulan taşınmaz, borcun tamamını karşılamazsa, kefil diğer malvarlığıyla sorumlu olacaktır(3 üncü kişiden farklı olarak). Bunun dışında ne gibi bir hukuksal sorumluluk olabilir ki?
Sizi şahsen tanıdığım için, yukarıya aktardığım bilgileri bildiğinizden eminim. O nedenle "benim atladığım, bir satır arası mı var acaba " diye düşünüyorum.
