Mesajı Okuyun
Old 03-11-2012, 16:11   #5
Derya Aydın

 
Varsayılan

Uygulamanın suistimal edilmesi yüzünden artık çalışma izni almak ve ikamet teskeresi çıkartmak çok zorlaştı.

ÇALIŞMA İZİN BAŞVURUSUNUN YAPILMASI
Başvuruya başlamadan önce aşağıdaki belge ve bilgilerin elinizde hazır bulunması gerekmektedir.
1. Yurtiçi başvurular için: Yabancı şahıs adına Türkiye’de Emniyet makamlarından alınmış en az altı (6) ay süreli ikamet tezkeresi. Yabancı T.C. Kimlik Numarası için: https://tckimlik.nvi.gov.tr/YabanciK...orguModul.aspx (Bu numara en az 6 ay süreli İkamet tezkeresi sahibi olan tüm yabancılara verilmektedir.)
2. Yurtdışı başvurular için: Çevrimiçi ise konsolosluktan alınmış referans numarası
3. Pasaport sureti. (Pasaport’un Latin harfleri ile yazılı olmadığı durumlarda yeminli mütercim veya resmi makamlarca onaylı çevirisi de başvuruya eklenecektir.)
4. Yabancı şahsa ait vesikalık fotoğraf.
5. Dilekçe ( Dilekçe Örnekleri: http://www.csgb.gov.tr/csgbPortal/ya...l?page=formlar adresinde mevcuttur.)
6. İşyerine ait : (Şirketin türü ve sektörüne göre belgeler değişiklik gösterebilir.)
a. Kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Ticaret Sicil Gazetesinin aslı veya kuruluşça onaylı örneği
b. Son yıla ait, vergi dairesi veya yeminli mali müşavir onaylı bilanço ve kar-zarar tablosu
c. Vekâletname ( şirket çalışanı için başvuru yapan kişinin şirkette çalıştığını gösterir bir belge veya şirket sahibi ise yeni tarihli ve adının bulunduğu Ticaret Sicil Gazetesi yeterli olacaktır.)
7. E-devlet şifresi , e-imza veya mobil imza (e-devlet şifresi PTT merkez şubelerinden 1 TL karşılığında sadece Türk vatandaşları edinebilmektedir.)
8. E-posta adresi. (İnternetten birçok siteden ücretsiz olarak temin edilebilir.)
NOT : Başvuruya başlamadan önce yukarıda belirtilen dokümanların bir tarayıcı vasıtasıyla taranarak bilgisayara yüklenmesi gerekmektedir.


ÇALIŞMA İZNİ ALINMASINI MÜTEAKİP YAPMANIZ ZORUNLU İŞLEMLER:
1- Vize ve ikamet işlemleri: Çalışma izin başvurusu neticesinde çalışma izninin verilmesi halinde yabancı şahıs 30 gün içinde il emniyet müdürlüğü yabancılar şubesine başvuru yaparak (Çalışma izin süresi kadar) çalışma meşruhatlı ikamet tezkeresi alacaktır. Yurtdışından yapılan başvurularda yabancı şahsın 90 gün içerisinde ilgili T.C. konsolosluğundan çalışma vizesi alması ve Türkiye’ye giriş yaptıktan sonraki 30 içinde de emniyet makamlarından ikamet izni alması gerekmektedir.
2- Sigorta işlemleri: Çalışma izninin alınmasını müteakip 7 gün içerisinde yabancı şahsın sigortalı giriş kaydının yaptırılması zorunludur. Bu işlem için işveren konumundaki şahsın ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüğüne başvuru yaparak işyeri kaydı yaptırması ve yabancı şahsın sigortalılığını başlatması gerekmektedir.


Yabancıların Çalışma İzinleri Daire Başkanlığı sitesindende gerekli bilgileri alabilirsiniz.