Konu
:
ÜÇÜncÜ KİŞİnİn VermİŞ OlduĞu İpotek Nedenİyle SorumluluĞu
Mesajı Okuyun
02-11-2012, 16:57
#
10
Av.Suat Ergin
Alıntı:
Yazan
Av. Hulusi Metin
Üstadım,
Tapu Dairesi Başkanlığının “Genel Duyurular 2” başlığı altındaki
http://web.tkgm.gov.tr/tapu/index.ph...nel_duyurular2
010.07-20-8349
08 10 2012
6098 sayılı TBK/Kefalet
Duyurusunu nasıl anlayıp, yorumlamalıyız ?
Üstadım,
Verdiğiniz link, kefil olmayı kabul edenlerden istenilecek belgelere(eşin rızası gibi)ve kefilin el yazısıyla kabulüne dikkat çekmektedir. Ben hala 3. kişinin kefil olmadan da taşınmazına ipotek tesis ettirebileceğini düşünmekteyim.
Asıl sorun bence şudur: Kefil olacak taşınmaz sahibinin eşinin rızası açıkça aranmaktadır. Kefil olmayan 3 .kişinin eşinin rızası aranacak mıdır? Bu konuda yasada açıklık bulunmamaktadır.
Alıntı:
Tapu sicilinde gerçekleştirilen kefalet ipoteklerinde taşınmaz maliki sınırlı ve ayni bir sorumluluk altına girmektedir. Lehine ipotek verilen kişi ya da kurumlar tarafından ipotek sözleşmesinde müşterek ve müteselsil kefalete ilişkin hükümler eklenmesi hallerinde ise taşınmaz malikinin aynı zamanda müşterek ve müteselsil kefil olarak kabul edildiği yerleşmiş yargı kararlan ile de sabittir. Ancak, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ile kefilin (kişisel güvence sağlayanların) korunması amacıyla getirilen sıkı tedbirler yukarıda değinilen TBK 583, 584 ve 603. maddelerinde düzenlenmiştir. Bu maddeler ile; kefalet ya da kişisel güvence sağlayan sözleşmelerde kefilin, sorumlu olduğu azamî miktarı, kefalet tarihini ve müteselsil kefil olması durumunda, bu sıfatla veya bu anlama gelen herhangi bir ifadeyle yükümlülük altına girdiğini kefalet sözleşmesinde kendi el yazısıyla belirtmesi zorunluluğu getirilmiş, ayrıca eşlerden birinin mahkemece verilmiş bir ayrılık karan olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabileceği; bu rızanın sözleşmenin kurulmasından önce ya da en geç kurulması anında verilmiş olması gerektiği düzenlenmiştir.
Av.Suat Ergin
Üye Kimliği
Av.Suat Ergin İsimli Üyeye Özel Mesaj Gönderin
Av.Suat Ergin İsimli Üyeye Email Gönderin
Av.Suat Ergin İsimli Üyenin Tüm Mesajları Arayın