Mesajı Okuyun
Old 02-11-2012, 16:41   #2
Av.Cengiz Aladağ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Serbay
Zihinsel engelli bir kişi sokakta bulunduktan sonra müvekkil bakım evine yerleştirilmiştir. Tüm aramalara rağmen kimliği, kimlik numarası bulunamadığından takma bir isim verilmiştir.
Bu kişinin nüfus sistemine kayıt edilerek kimlik cüzdanı verilmesi için gerekli usül nedir? Hangi mahkemeye ne gerekçeyle ve kimin dava açması gerekli? Davadan önce kayyım atanması istenecekmi? Çok yabancı olduğum bir konu, yardımcı olacak meslektaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 19. maddesi:

Alıntı:
MADDE 19- (1) Yaşının küçüklüğü nedeniyle kendisini ifade edemeyen bulunmuş çocukların nüfus kütüklerine kaydedilmesi, kolluk görevlileri veya ilgili kurumların bu durumu belirten tutanaklarına veya ilgililerin beyanlarına dayanılarak bulundukları yerin nüfus müdürlüğünce yapılır.
(2) Zihinsel özürlü olup da bulunmuş onsekiz yaşından büyük kişileri, mahkemece tayin edilecek olan kayyımları bildirmekle yükümlüdür. Bildirimin tam teşekküllü devlet hastahanesinden alınacak sağlık kurulu raporu ile nüfus müdürlüğüne yapılması zorunludur.
(3) Bu kişiler hakkında düzenlenen tutanaklarda doğum tarihi, adı ve soyadı ile ana ve baba adı belirtilmemiş ise; nüfus müdürlüğünce ad ve soyad ile ana ve baba adı verilir. Doğum tarihi belirlenmemişse resmî sağlık kuruluşunca tespit edilmesi sağlanır.